Cosa Nostra distribuie alimente! Poliția i-a luat la întrebări pe generoși

În timp ce sărăcia devine din ce în ce mai prezentă în Italia, țară blocată de teama corovavirusului, Mafia pare să se fi trezit la viață. Mafioții pozează în binefăcătorii celor săraci și distribuie gratuit mâncare  familiilor care au rămas fără bani, susține The Guardian. Astfel de acțiuni au loc în multe zone sărace, precum Campania, Calabria, Sicilia și Puglia.

În aceste regiuni au fost raportate cazuri în care micii proprietari de magazine au fost presați să dea mâncare gratuit. Poliția a început deja să supravegheze supermarketurile din unele zone pentru a opri furturile.

Totodată, oamenii legii au sporit numărul patrulelor din zonele foarte sărace, unde membrii mafiei napolitane au început livrarea la domiciliu a alimentelor pentru săraci. De altfel, magistrații au început deja investigațiile asupra unui grup care livra mâncare localnicilor.

Fratele unui șef Costra Nostra a fost chemat să dea explicații pentru că a distribuit alimente către nevoiași într-un cartier din Palermo. Bărbatul s-a apărat pe Facebook - susținând că e vorba de o acțiune caritabilă și mulți au sărit să-i ia apărarea.

„Mafiile nu sunt doar organizații criminale”, a spus Federico Varese, profesor de criminologie la Universitatea din Oxford. "Sunt organizații care aspiră să guverneze teritoriile și piețele. Comentatorii se concentrează adesea pe aspectul financiar al mafiilor, dar tind să uite că puterea lor vine din a avea o bază locală din care să funcționeze."

"Aceste pachete de la Mafie nu sunt cadouri. Mafia nu face nimic din inima ei bună. Sunt favoruri pe care toată lumea va trebui să le plătească într-o formă sau alta, ajutându-i, ascunzând o armă, niște droguri și altele asemenea ", susține Federico Varese, profesor de criminologie la Universitatea din Oxford. "Sunt organizații care aspiră să guverneze teritoriile și piețele. Comentatorii se concentrează adesea pe aspectul financiar al mafiilor, dar tind să uite că puterea lor vine din a avea o bază locală care îi ajută să funcționeze."

De altfel, distribuirea de alimente este o tactică la fel de veche ca Mafia. În sudul Italiei, nașii  s-au prezentat în mod obișnuit ca binefăcători, fără a cere nimic în schimb la început.

„Șefii Mafiei consideră orașele lor ca fiind propriul lor fief”, spune procurul antimafia Gratteri din Catanzaro. „Șefii știu foarte bine că, pentru a guverna, trebuie să aibă grijă de oamenii de pe teritoriul lor. Și o fac exploatând situația în avantajul lor. În ochii oamenilor, un șef care bate la ușă oferind mâncare gratuită este un erou. Șeful știe că apoi poate conta pe sprijinul lui aceste familii atunci când este necesar, când, de exemplu, mafia sponsorizează un politician pentru alegeri”.

Gratteri spune că și El Chapo era cunoscut pentrui astfel de acțiuni filantropice. "El a traficat tone de cocaină și a comandat uciderea a sute de oameni, dar în orașul natal era cunoscut pentru bunăvoința sa, oamenii spuneau că aducea medicamente familiilor care aveau nevoie și a construit drumuri. Același lucru se întâmplă și aici".

Din păcate, oamenii nu sunt în situația de a refuza ajutorul, indiferent din partea cui vine. "Am o soție și doi copii și trăim din economii. Dar nu știu cât mai pot rezista. Am cerut băncii mele să amâne plățile - au spus că nu. Această situație ne aduce în genunchi ", mărturisește Paride Ezzine, un ospătar din Sicilia al cărui restaurant s-a închis.

Autoritățile au informații că problemele cresc cu fiecare zi care trece, dar nu prea au soluții. Ministrul de interne al Italiei, Luciana Lamorgese, a avertizat că „mafia ar putea profita de sărăcia în creștere pentru a recruta oameni”.

Procurorul antimafia din Catanzaro spune că situția celor care lucrau fără forme legale e cea mai grea. . "Milioane de oameni lucrează în economia gri, ceea ce înseamnă că nu au mai primit niciun ban de mai mult de o lună și nu au idee când vor putea reveni la serviciu. Guvernul emite așa-numitele vouchere de cumpărături pentru a sprijini oamenii. Dacă statul nu intervine în curând pentru a ajuta aceste familii, mafia își va oferi serviciile, impunându-și controlul asupra vieții oamenilor".

"Acum, oamenii se tem mai mult - nu atât de virus, ci de sărăcie. Mulți sunt fără muncă și flămânzi. Acum sunt cozi lungi la băncile de alimente", le-a spus ziariștilor de la The Guardian un preot de la Caritas Diocesana di Napoli, o instituție de caritate de la Napoli.