Coş european de legume

Timişorenii pot primi acasă legume ecologice, direct de la producător.

Timişorenii au posibilitatea să-şi facă piaţa direct din grădina agricultorilor din zonă, plătind mai puţin, prin eliminarea intermediarilor. Este posibil datorită unui proiect-pilot finanţat din fonduri europene. Proiectul denumit ASAT (Asociaţia pentru Susţinerea unei Agriculturi Ţărăneşti) urmăreşte înfiinţarea unui parteneriat producător-consumator, în premieră pentru România.

Conceptul a apărut în Franţa în anul 2001, unde există peste 600 de astfel de asociaţii. Consumatorul devine partener al exploataţiei agricole, cumpărând la începutul sezonului o parte din recolta fermei şi primind în schimb, săptămânal, un coş cu produse agricole proaspete. Producătorul primeşte o parte din bani în avans la începutul sezonului, ceea ce îi oferă o siguranţă şi o garanţie care îi permit să-şi programeze mult mai bine culturile. La Timi- şoara, ASAT a fost înfiinţată în cadrul proiectului „Timişoara - teritoriu responsabil“.

Joi seara, la Timişoara, consumatorii din oraş au avut prima întâlnire cu cel care le va furniza săptămânal coşul cu legume. S-au înţeles asupra preţului, asupra condiţiilor de livrare şi toţi aşteaptă data de 16 iunie, ziua primei livrări de legume în sistem ASAT. „Se formează un fel de familie, consumatorii dezvoltă o relaţie amicală cu producă torul, îl vizitează la fermă, se întâlnesc săptămânal“, spune Mihaela Veţan, coordonatorul proiectului. Acasă la agricultor

Primul producător din proiect este Ioan Jivu, din comuna Belinţ. Are deja pe lista de consumatori 20 de timişoreni. „Până acum, duceam legumele la piaţa de angro, dar nu eram foarte sigur că le şi vând. Anul trecut, o doamnă m-a întrebat dacă nu vreau să fac o vizită în Franţa. Am văzut acolo cum funcţionează asociaţiile astea şi m-am gândit că se poate face aşa ceva şi la noi“, ne-a spus Ioan Jivu.

„Fac agricultură de o viaţă, împreună cu familia mea, dar nu putem trăi numai din asta. Fiecare avem şi un loc de muncă şi când venim acasă ne ocupăm de grădină. Acum avem avantajul că ştim că vom vinde legumele. O să aduc la Timişoara coşuri cu legume pentru 20 de oameni. Eu aş putea duce zilnic şi câte 100. Am 20 de hectare de pământ cultivat, am tractoare, utilaje, irigaţii, tot ce trebuie. Produsele de la mine sunt naturale, au gust“, ne-a mai spus Ioan Jivu.