Editura Evenimentul si Capital

„Corvete pentru Marea Neagră”, o golăneală de 150 de milioane de euro. Se pregătește anularea licitației

Autor: | | 3 Comentarii | 15232 Vizualizari

Afacerea Corvete pentru Marea Neagră a devenit unul din subiectele fierbinți ale acestei guvernări. Sunt bani mulți la mijloc, interese geopolitice, consultanți și trusturi de presă implicate. Din informațiile noastre se pune la cale o manevră de proporții.

În cazul corvetelor, nave militare de mici dimensiuni, dar care sunt necesare întăririi capacității de apărare a NATO în Marea Neagră, sunt cel puțin trei zone de interes. Cea franceză, reprezentată de Naval Group, câștigătoarea licitației în asociere cu Șantierul Naval din Constanța deținut de omul de afaceri, Gelu Bosânceanu, cea italiană, reprezentată de Grupul Fincantieri și olandezii de la Damen. Programul este cotat la 1,6 miliarde de euro, fiind un contract extrem de interesant pentru toate părțile implicate.

Rezultatele licitației au fost:

1. Naval Group, Franța – Șantierul Naval Constanța – 1,2 mld EUR

2. Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, Olanda – 1,255 mld EUR

3. Fincantieri SpA, Italia – 1,344 mld EUR

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a spus ieri că "în 2-3 săptămâni”, s-ar putea încheia procedura pentru demararea licitației de achiziționare a patru corvete ultramoderne, în valoare totală de 1,6 miliarde de euro. Deocamdată, MApN a suspendat procedura de achiziţie."

Procedura de achiziţie a fost suspendată în luna ianuarie după ce ministerul a formulat o plângere penală. Departamentul pentru Armamente a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul “unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esenţial Corvetă multifuncţională”. O găselniță menită să întârzie procedurile de atribuire.

Ce se întâmplă de fapt?

Din informațiile noastre, în ultimele 2 săptămâni Grupul Fincantieri a declanșat o amplă acțiune de compromitere a rezultatelor licitației, punând la bătaie o sumă de bani pentru articole de "P.R." care să ducă la anularea licitației. Mai mult, planul ar fi susțimut de la nivel guvernamental și politic. respectiv Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea. Scopul final ar fi un acord tip G2G, adică un acord de la guvern la guvern, între guvernul italian și cel de la București.

Aceste manevre de culise se desfășoară din ianuarie, la acel moment Capital dezvăluind că "Atât ministrul Gabriel Leș, cât și secretarul de stat Andrei Ignat (Șeful Departamentului pentru Armamente din MApN) au exercitat presiuni asupra Comisiei de evaluare a ofertelor pentru identificarea unor soluții de anulare a licitației. Presiuni de același tip sunt exercitate și din interior MApN, de la nivelul DGIA (Direcția Generală de Informații a Armatei)". Articolul întreg AICI.

Se pare că acest lucru va fi rezolvat în câteva săptămâni, iar corvetele vor fi atribuite cui se dorește de la nivel politic. Respectiv italienilor. Interesele sunt cifrate la 150 de milioane de euro, bani ce ar trebui să fie împărțiți între diversele grupuri implicate.

Pentru a fi extrem de transparenți precizăm că EvZ și Capital nu au contracte încheiate cu vreuna din părți.

Femeia din spatele TVR! Cine este cea acuzata ca sprijina PSD! Mare SCANDAL in Televiziunea Publică

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI