Personalitati ale lumii artistice isi amintesc cu nostalgie de sfarsitul anului scolar, cand luau premiul I cu lauri.
Actori, vedete, scriitori, politicieni si-au amintit cu nostalgie de ultimele zile de scoala din clasele primare, cand plecau acasa cu coronitele de premianti pe cap.
Victor Rebengiuc, care a facut scoala in anii ‘40, priveste si acum cu mandrie fotografia in care poarta pe crestet frunze aurii, coronitele care erau la moda in acea vreme. Parintii Danei Mladin i-au facut cununite din flori artificiale, pentru a le putea pastra in vitrina pana la batranete.
In ultimii ani insa, premiantii din clasele I-IV au avut parte la serbarile de sfarsit de an doar de diplome de merit, de buna purtare, pentru rezultate foarte bune la matematica sau la romana. Elevii din invatamantul primar nu au mai primit insa, ca in alti ani, premiul I cu coronita.
Cele mai multe invatatoare evita sa acorde cununite de flori de cand notele de la clasele mici s-au transformat in calificative. In anul 1999, Ministerul Educatiei a dat o nota catre toate inspectoratele scolare in care precizeaza ca cei mici pot primi diplome drept recunoastere a rezultatelor lor.
Intrebat daca se gandeste sa revizuiasca nota ministerului din 1999, Cristian Adomnitei, actualul ministru al educatiei, a precizat ca va lua in considerare si acest aspect dupa ce va afla ce continea exact informarea respectiva. Dezbaterea referitoare la coronite a fost lansata saptamana trecuta de EVZ.
„La varsta asta, elevilor le sta bine cu flori pe cap”
Reporterul si realizatorul TV Irina Pacurariu si-a dorit in fiecare an de gimnaziu coronita, pentru ca auzise ca autorul celebrului roman „Ciresarii”, Constantin Chirita, va ajunge in scoala la care invata ea si voia sa se asigure ca va fi aleasa sa-i arate clasele. „Ma bateam cu o colega care canta si la pian, ceea ce eu nu as fi putut”, spune, razand, Irina Pacurariu, care crede ca, „la varsta asta, elevilor le sta bine cu flori pe cap”.
Si Luminita Anghel a invatat in scoala pentru coronita si pentru cravata de pionier. „Era in primul rand un stimulent, era lucrul care ma motiva”, spune cantareata.
Copilul ei, care a terminat in aceasta vara clasa a IV-a, a primit o groaza de diplome, dar niciun premiu, nicio coronita. „A fost foarte dezamagit in prima zi de scoala, din cauza ca nu a mai avut nicio serbare”, spune Luminita Anghel, care isi aminteste ca ea a fost premianta din clasa I pana intr-a IV-a.
„Copiii cu coronite erau ca niste elfi, unii se duceau cu ele pe cap pana acasa, erau mandri”, spune scriitorul Emil Brumaru, premiant, la randul sau, in primii patru ani de scoala.
„Dupa clasa a IV-a nu mai stiu, nu am mai invatat bine. Dar motivul acesta ca ii discrimineaza este caraghios”, adauga scriitorul. Emil Brumaru crede ca, in acest fel, scolarii nu mai sunt stimulati. „Asa sa interzicem sa mai fie oameni bogati, din cauza ca sufera restul. In acest caz, eu as fi intr-o continua suferinta”, adauga Emil Brumaru.
Premiile - o avanpremiera a vietii
„Pe vremea mea, coronita se comanda la florarie”, isi aminteste Draga Olteanu-Matei, in varsta de 73 de ani. „Mi-aduc aminte ca, atunci cand am facut scoala la Morunglav, am primit o coronita din boboci de trandafir roz, cu partea verde din merisor, mi-o impletise mama. Eram foarte fericita. Primeam carti asa frumoase odata cu coronita!”, povesteste actrita, care traieste acum in Piatra-Neamt.
„Degeaba strigam noi in pustiu cu coronita. Cine ne mai aude? Elevii de azi au castile in urechi si nasul in calculator”, completeaza actrita. Petre Roman nu a avut coronita in timpul gimnaziului. „Atunci eram un elev mediocru”, sustine omul politic.
Spune insa ca acestea il ajutau sa simta gustul competitiei. „Stiam ca trebuie sa muncesc mai bine pentru asta. Premiile sunt o avanpremiera a vietii. Copiii trebuie sa stie ca intra intr-o viata in care competitia este zilnica”, explica Roman.
Victor Rebengiuc
Cu o copilarie traita in mahalalele Bucurestiului, intr-o familie modesta, Victor Rebengiuc isi aminteste ca a luat coronita in toti cei patru ani de scoala primara.
Actorul a fost crescut de bunici, din cauza ca parintii sai s-au despartit cand era foarte mic. Rebengiuc spune ca simtea coronitele ca pe o premiere a muncii sale.
„Am luat coronita in toti cei patru ani de scoala primara, iar asta a fost o recompensa, un lucru dorit de orice copil. Pana la urma, era o recunoastere a unui comportament”, spune actorul. Pastreaza inca vie amintirea acelor zile de serbare, prin anii ‘40, in care primea de la scoala coronita realizata din frunze aurii.
Ion Lucian, actor
Actorul Ion Lucian, care joaca, la cei 83 de ani ai lui, in spectacole gen „Comedie rosie”, de la Teatrul National, s-a nascut si a facut scoala in perioada interbelica. A purtat nu doar coronita, ci si medalii la sfarsitul ciclului primar, intamplare de care isi aminteste cu drag si cu aceeasi mandrie cand cauta prin gramezile de fotografii adunate in peste 60 de ani de teatru.
Cu toate cate s-au adaugat in cariera sa, de la imbratisarea primita de la Eugen Ionescu, cand a jucat „Rinocerii” la Paris, pana la titlul de Ofiter al Ordinului National al Legiunii de Onoare din Franta, primit in 2004, Ion Lucian nu uita aceasta fotografie si ziua in care si-a afisat toate acele medalii si coronita la festivitatea scolara. (Catalina George)
Corneliu Porumboiu, regizor si scenarist
Amintirile lui Corneliu Porumboiu legate de coronita il fac mereu sa se gandeasca la pozele din copilarie pe care le facea la fiecare sfarsit de an scolar, alaturi de mama si fratele sau.
„Sunt primele care imi vin in gand cand cineva ma intreaba de premierile din primii ani de scoala. E adevarat ca lua cam un sfert de clasa premiul I, iar ceilalti premiile II si III. Notele nu contau, pentru ca oricum dadeam examen de treapta”, spune regizorul.
El este de parere ca ierarhiile sunt importante si ca „nu trebuie sa ne fie teama de ierarhii”. „Trebuie intretinut un anumit tip de competitie inca din scoala, iar daca aceasta coronita face parte dintr-un sistem de evaluare, este foarte buna”.
Titus Corlatean, politician Titus Corlatean, secretarul general al PSD, spune ca a fost un elev silitor, rasplatit de mai multe ori cu premiul intai. „Eram in vara lui 1978, la sfarsitul clasei a VI-a”, a comentat Titus Corlatean fotografia in care este infatisat ca premiat cu coronita. Liderul social-democrat a povestit ca a parcurs aproape toate treptele ierarhiei in structurile de pionieri.
„Am fost si comandat de grupa, cu snur rosu. Si comandat de detasament, cu snur galben. La un moment dat am avut si snurul albastru cand am ajuns si loctiitorul comandantului pe scoala”, a completat secretarul general al PSD. In fotografie, el este insotit de mama sa.
Dana Mladin, producator TV Antena 1 Toate coronitele pe care le-a primit in clasele I-VIII mai exista si acum, in vitrina parintilor ei, pentru ca sunt facute din flori artificiale. „Cateodata ma uit pur si simplu pe poze pentru a-mi aminti clipele traite atunci. Imi mai aduc aminte ca, in clasa I, erau niste floricele roz, apoi spre clasa a VIII-a erau flori mai mici si mai discrete”, spune Dana Mladin.
„Tinand cont ca noi aveam uniforme atunci, cu ajutorul coronitelor ne puteam distinge fata de ceilalti copii de la serbare”, adauga producatorul TV. De altfel, Dana Mladin este de parere ca aceasta competitie din scoala trebuie stimulata. „Coronita este importanta pentru spiritul de competitie si nu cred ca se pune problema ca elevii fara coronite sa sufere toata viata.”
Alina Sorescu, cantareata
Alina Sorescu a invatat in fiecare an pentru premiul I, dovada ca a terminat liceul ca sefa de promotie, iar la facultate este obisnuita sa ia note mari in fiecare sesiune.
„Am luat premiul I si coronita din clasa I pana in clasa a XII-a si pastrez toate cununitele de flori. Mie imi pare rau pentru cei mici care nu mai iau coronite, pentru ca este un simbol. In acelasi timp, cand esti elev ai un scop, sa obtii coronita”, spune cantareata.
Ea tine minte ca in clasa a XII-a a fost cel mai greu, din cauza ca isi dorea foarte mult sa incheie scoala in aceeasi nota in care o incepuse. „Imi doream foarte mult sa iau premiul I, mai ales ca aveam si Bacalaureatul si foarte mult de invatat. Pastrez toate coronitele la parintii mei pentru ca reprezinta parte din munca mea, amintiri.”
Cititi si: "Parintii vor coronita pentru premianti", "Cu sau fara coronita".