Un studiu care se referă la Coronavirus, realizat în România, arată cifre îngrijorătoare, pentru economia românească și pentru români.
Studiul realizat de către Frames, o companie de consultanță strategică, arată că peste un milion de români își vor pierde locurile de muncă, temporar sau definitiv, din cauza epidemiei de coronavirus, care a ajuns și în România.
Potrivit celor de la Frames, în doar câteva zile, sute de firme, în special din zona serviciilor către populaţie, organizării de evenimente şi din HORECA şi-au suspendat activitatea, fapt care va genera consecinţe economice semnificative pe lanţurile de business. "#Salvaţieconomia trebuie să devină mai mult decât un hashtag pe Linkedin şi celelalte reţele sociale. Restricţiile determinate de pandemia de coronavirus COVID-19 crează probleme financiare într-o economie şi aşa slab capitalizată cum este cea românească. Dincolo de măsurile administrative, sanitare, care au legătură cu stoparea epidemiei, autorităţile trebuie să intervină pentru salvarea business-ului românesc, mai ales a microîntreprinderilor şi PFA-urile din domenii precum servicii, turism, transporturi, comerţ, evenimente, HORECA, care trec prin clipe grele. Acestea au nevoie de la Guvern de decizii urgente de ajutor, în special în zona de fiscalitate'', afirmă Frames.
Adrian Negrescu, managerul Frames, afirmă că Statul trebuie să se implice activ, prin măsuri de ajutorare financiare acordate firmelor sau acordarea de amânări de la plata taxelor. "Peste 70% dintre manageri declarau că nu au niciun plan de criză. Iar rezultatele negative au început să apară. Pentru că nu aveau niciun fel de buffer financiar, multe au intrat în incapacitate de plată, nu îşi mai pot onora plăţile către parteneri, iar următorul pas va fi să nu mai poată să-şi plătească salariile. Până la insolvenţă şi faliment va mai fi un simplu pas'', a adăugat managerul Frames.
Criza din economie se va rostogoli și va ajunge la stoparea plăților între firme. "Şi aşa plăţile se fac în medie la 4 luni în economie. Dacă firmele vor stopa plăţile către parteneri, cu scopul de a-şi asigura un capital de criză, cu siguranţă, în cele din urmă, vor cădea şi ele în plasa coronacrizei. Oamenii de afaceri trebuie să acţioneze solidar, să discute întârirea relaţiilor de afaceri'', spun experţii de la Frames.
Experții mai recomandă ca firmele să facă tot posibilul să își salveze angajații deoarece, peste câteva luni, după ce va trece actuala criză medicală, le va fi foarte greu să mai găsească oameni dispuși să lucree pentru ei. "Dacă renunţi acum la un angajat, peste câteva luni, când lucrurile vor reveni pe linia de plutire, vei suporta consecinţele. De unde vei mai găsi salariaţi specializaţi în activitatea ta? La cepreţ? Câtteva costa să îţi reface echipa?'', arată analiza.