Coronavirus. OMS se îngrijorează. Urmează Africa?

După ce un prim caz de infectare a fost anunțat pe continentul african, autoritățile sanitare mondiale își exprimă îngrijorarea cu privire la capacitățile țărilor africane de a face față unei eventuale epidemii.

Ministerul egiptean al Sănătății a anunțat recent că un pacient, primul infectat cu Covid-19 pe continentul african, a fost transferat la spital și plasat în carantină.

Centrele de control și prevenție a maladiilor dedicate Africii au precizat ulterior că este vorba de un bărbat în vârstă de 33 de ani, care nu este egiptean. 17 persoane identificate că au intrat în contact cu acesta au fost testate iar rezultatele au fost negative.

De săptămâna trecută, miniștri ai Sănătății din Africa de Vest au decis, la Bamako (Mali) să-și consolideze cooperarea inter-statală pentru a putea face față noului coronavirus, scrie AFP.

Mai multe motive explică această îngrijorare. În primul rînd, numeroase țări africane găzduiesc mulți resortisanți chinezi. OMS a alcătuit o listă cu 13 țări africane care i-au atras atenția, atât pentru necesitatea creșterii eforturilor de prevenire, cât și pentru a primi ajutor, pe baza volumului călătoriilor din China : Africa de Sud, Algeria, Angola, Coasta de Fildeș, Etiopia, Ghana, Kenya, Mauritius, Nigeria, Uganda, Republica Democratică Congo, Tanzania și Zambia.

Deocamdată, nu au fost confirmate alte cazuri în restul Africii. Totuși, este dificil de afirmat că această absență nu se datorează lipsei de mijloace pentru detectarea bolnavilor. „Nu putem garanta astăzi că nu există un astfel de virus în alte țări africane”, a declarat Ghassan Abou Chaar, director în cadrul asociației Medici fără Frontiere.

Dacă un caz de infectare cu Covid-19 ar fi detectat într-o țară din Africa sub-sahariană, miza ar fi încercarea limitării transmisiei.

O sarcină care ar fi, practic, greu de realizat. Populațiile din această zonă consultă rar un medic și se deplasează rar și dificil la un spital. O altă componentă a ipoteticei ecuații a coronavirusului în Africa este că structurile sanitare ale unor țări nu au mijloacele necesare pentru limitarea unei epidemii. Unele țări nu duc lipsă numai de spitale și de medici, ci și de facilități de bază precum electricitatea, apa potabilă, etc.

În plus, multe structuri sanitare sunt deja saturate în urma altor epidemii: paludism, holeră, febră galbenă, Ebola sau SIDA, care ucid sute de mii de persoane în fiecare an.

Cum ar putea un continent unde se moare de rujeolă să gestioneze o epidemie precum Covid-19, se întreabă medicii.

Experții OMD sunt de acord în a afirma că o potențială venire a virusului în Africa va necesita un efort colosal din partea comunității internaționale pentru a face față acestei provocări.