Coronavirus în România! Ultimele sfaturi, publicate. Atenţie, vin de la UNICEF

În contextul Coronavirus, UNICEF a publicat mai multe recomandări menite să prevină răspândirea virusului şi să calmeze oamenii.

Redăm mai jos recomadările UNICEF:

„Dacă școala la care înveți s-a închis și stai acasă, bucură-te de timpul liber pe care îl ai la dispoziție și fă lucrurile care îți plac, dar pentru care n-ai avut vreme până acum. Însă nu uita regulile de igienă: spală-te des pe mâini și nu-ți atinge fața dacă mâinile nu sunt dezinfectate.

Dacă stai acasă pentru că ești în izolare din cauza unei suspiciuni de infectare cu coronavirus, a ta sau a cuiva apropiat, fie coleg sau membru al familiei, nu te îngrijora.

E posibil să te afli în situația de a sta acasă din cauză că te-ai întors în ultimele două săptămâni dintr-o zonă afectată de epidemie sau ai intrat în contact cu cineva infectat. Va trebui să stai acasă timp de 14 zile, fără să te vezi cu prietenii sau cu unii membri ai familiei care nu locuiesc cu tine.

Este normal să ai multe întrebări despre cum te afectează situația aceasta și cum acționează coronavirusul. Discută cu un adult despre ce te preocupă și spune deschis care sunt lucrurile care te neliniștesc. Nicio întrebare nu e „prea copilărească” dacă te îngrijorează foarte tare sau dacă e vorba de sănătatea ta.

Continuă să te speli foarte bine pe mâini, nu-ți atinge fața cu mâinile murdare sau după ce ai atins lucruri pe care le-au atins și alții, ascultă sfaturile medicului și vei fi în siguranță.

Iată câteva lucruri pe care le poți face ca timpul pe care îl petreci acasă să fie cât mai plăcut

Sunt multe jocuri distractive pe care le poți juca de unul singur sau împreună cu familia. Nu sta prea mult la televizor, la calculator sau pe mobil.

Ascultă muzică și citește. Consideră timpul petrecut acasă o vacanță neplanificată de care poți să te bucuri.

Fă-ți temele și ține legătura cu profesorii sau colegii de clasă. Îți va fi mai ușor să recuperezi lecțiile atunci când te vei întoarce la scoală.

Mănâncă sănătos și cât mai variat posibil. Fructele și legumele au multe vitamine care te mențin în formă și te fac mai puternic în fața bolilor.

Ce este noul coronavirus?

Noul coronavirus, apărut în 2019 (2019-nCoV), este un nou virus ce face parte din aceeaşi familie de virusuri  care stau la baza sindromului respirator acut sever (SARS) şi a  anumitor tipuri de răceală obişnuită.

Cum se răspândeşte noul coronavirus?

Virusul se transmite prin contact direct, prin secreţii respiratorii eliminate prin tuse sau  strănut, şi prin atingerea suprafeţelor contaminate. Încă nu se ştie cât timp supravieţuieşte virusul pe suprafeţe, însă poate fi eliminat cu simpli dezinfectanţi.

Care sunt simptomele noului coronavirus?

Printre simptome se numără febra, tusea şi dispneea. În cazurile mai grave, infecţia poate duce la pneumonie sau dificultăţi de respiraţie. Rareori, boala poate fi fatală.

Cum pot evita riscul infectării?

Aveţi mai jos patru măsuri de precauţie recomandate pentru a evita contaminarea:

  1. Spălaţi-vă mâinile frecvent cu apă şi săpun sau curăţaţi-le cu un dezinfectant de mâini pe bază de alcool;
  2. Acoperiţi-vă gura şi nasul când tuşiţi sau strănutaţi;
  3. Evitaţi contactul direct cu orice persoană care are simptome de răceală sau gripă;
  4. Adresaţi-vă medicului dacă aveţi febră, tuşiți sau respiraţi greu;

Ar trebui să port o mască medicală?

În cazul în care prezentaţi simptome respiratorii (tuse sau strănut), se recomandă purtarea unei măşti medicale pentru a-i proteja pe ceilalţi. Dacă nu aveţi niciun simptom, nu este necesară purtarea unei măşti.  În cazul în care se poartă o astfel de mască, aceasta trebuie folosită şi aruncată corespunzător, astfel încât să i se asigure eficacitatea şi să se evite creşterea riscului de transmitere a virusului.

Simpla utilizare a unei măşti nu este suficientă pentru a opri infecţiile, această practică trebuind însoţită de spălarea frecventă a mâinilor, acoperirea gurii în caz de strănut şi tuse şi evitarea contactului direct cu orice persoană care prezintă simptome de răceală sau gripă (tuse, strănut, febră).

Noul coronavirus afectează copiii?

Acesta este un virus nou şi nu deţinem încă suficiente informaţii despre modul în care afectează copiii sau femeile însărcinate. Ştim că virusul poate fi contractat de orice persoană, indiferent de vârstă, însă deocamdată nu s-a raportat niciun deces provocat de noul coronavirus în rândul copiilor. Virusul este fatal în cazuri rare, până acum înregistrându-se decese în rândul persoanelor mai în vârstă, cu afecţiuni medicale prealabile.

Monitorizăm atent situaţia şi vom reveni cu actualizări pe măsură ce vor fi disponibile noi informaţii.

Ce ar trebui să fac în cazul în care un membru al familiei prezintă simptome?

Ar trebui să solicitaţi din timp îngrijiri medicale în cazul aparișiei  febrei, a tusei sau a dificultăţilor de respiraţie.

Informaţi-vă medicul dacă aţi călătorit într-o zonă în care s-au raportat cazuri de noul coronavirus sau dacă aţi intrat în contact cu orice persoană care a călătorit într-o astfel de zonă şi prezintă simptome respiratorii.

Femeile însărcinate pot transmite noul coronavirus fătului? 

În momentul de faţă nu există suficiente date pentru a stabili dacă virusul se transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii sau care este impactul acestuia asupra bebeluşului. Se analizează în prezent aceste aspecte. Femeile însărcinate ar trebui să continue să ia măsuri de precauţie adecvate pentru a se proteja de virus şi să solicite din timp îngrijiri medicale dacă prezintă simptome, precum febră, tuse sau dificultăţi de respiraţie.

Alăptarea este sigură în cazul în care mama este infectată cu noul coronavirus?

Toate mamele din zonele afectate şi din cele cu risc care prezintă simptome precum febră, tuse sau dificultăţi de respiraţie ar trebui să solicite din timp îngrijiri medicale şi să urmeze recomandările medicului.

Având în vedere beneficiile alăptării şi rolul insignifiant pe care îl joacă laptele matern în transmiterea altor virusuri respiratorii, mama poate continua să alăpteze.

Cu toate acestea, ar trebui luate unele măsuri de precauţie, deoarece există riscul transmiterii virusului de la mamă la copil prin secreţii respiratorii şi contact direct, dar şi indirect, prin contactul cu suprafeţele contaminate. Purtaţi o mască atunci când vă alăptaţi copilul, curăţaţi-vă mâinile înainte şi după alăptare şi curăţaţi/dezinfectaţi suprafeţele contaminate.

Dacă o mamă este prea bolnavă, ar trebui încurajată să pompeze laptele matern şi să îl dea copilului cu ajutorul unei căni şi/sau linguri curate  – urmând totodată aceleaşi măsuri de prevenire a infecţiei.

Ce ajutor oferă UNICEF? 

UNICEF a realizat un transport de măşti şi combinezoane de protecţie pentru personalul medical, care a ajuns în Shanghai, China, la 29 ianuarie, pentru a ajuta China să răspundă epidemiei provocate de noul coronavirus. UNICEF va expedia mai multe resurse în următoarele zile şi săptămâni.

Ce ajutor oferă UNICEF? 

UNICEF păstrează permanent contactul cu autorităţile chineze, inclusiv cu Ministerul Comerţului şi Comisia Naţională de Sănătate, precum şi cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi alte agenţii ONU în vederea monitorizării situaţiei şi a nevoilor pe parcursul epidemiei. Totodată, UNICEF colaborează cu OMS şi partenerii săi pentru a asigura un răspuns coordonat în China şi în alte ţări afectate, dar şi pentru a îmbunătăţi gradul de pregătire în ţările cu risc”, arată sursa citată.