De la o zi la alta cazurile de infectare cu temutul Coronavirus se înmulţesc, iar românii par să nu conştientizeze pericolul şi ignoră măsurile elementare de prevenire a răspândirii virusului apărut în China.
Primul exemplu în acest sens: cozile imense din hypermarket-urile Capitalei. Au urmat cozile de la porţile spitalelor bucureştene, iar recent „moda” s-a transmis la farmacii.
Cozile de la farmacii au apărut ultimele în peisaj, după ce miercuri s-a anunţat că se suspendă pentru o perioadă de șase luni distribuţia în afara teritoriului României a medicamentelor si a tuturor produselor sanitare care au legatura cu prevenirea, diagnosticarea si tratamentul pentru COVID-19.
Bucureştenii au început să cumpere vitamina C și tot felul de suplimente despre care consideră că țin virusul departe. Fals! Specialiştii au fost foarte clari şi au transmis că acestea nu au niciun efect în legătura cu temutul Coronavirus.
Problema este că, împinşi de panică, românii uită de probabil cea mai importantă recomandare a autorităţilor: evitarea aglomerărilor urbane. Se uită că statul la coadă, unul în spatele celuilalt, la distanţă foarte mică, creşte riscul de infectare cu virusul apărut în China.
Nimeni nu mai respectă „limita de discreție” În loc să respecte recomandările autorităţilor, care au transmis că trebuie evitate pe cât posibil deplasările, bucureştenii se înghesuie la porţile spitalelor din Capitală în plină alertă de Coronavirus.
În acest context amintim un caz semnalat joi dimineaţa redacţiei evz.ro. După ce miercuri a fost cazul Spitalului Colentina, la porţile căruia s-au aşezat sute de persoane, azi, la primele imaginile s-au repetat la Spitalul Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele”.
În ceea ce priveşte imaginile de la Spitalul Colentina, Ioan Furtună, directorul medical al spitalului, a declarat că aceste cozi s-au format după ce s-a luat decizia de a tria serios pacienții ce vin pentru consultații și rudele pacienților internați.
Scopul? Evitarea infectarea unității medicale cu temutul virus apărut în China. Practic, înainte de a fi consultaţi, toți pacienții trec printr-un filtru sau o cameră de triaj şi se face anchetă epidemiologică. Înainte de intrarea într-un spital, toate persoanele au obligaţia de a completa un formular similar cu cel împărţit de autorităţi pe aeroporturi şi la graniţă. Cum era de aşteptat, măsura a provocat nemulţumiri printre pacienţi, deşi măsura este menită să prevină apariţia de noi cazuri de îmbolnăvire.
„Am luat această măsură ca să prevenim. Până acum nu avem niciun caz suspect”, a declarat Dr. Ioan Bogdan Furtună despre măsurile luate sunt în concordanţă recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
În prezent, autorităţile din România se confruntă cu scenariul doi imaginat de autorități (n.r. 26-100 pacienți). În acest sens, în timpul ședinței de Guvern, ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat că scenariul doi reprezintă încă o răspândire sporadică a Coronavirusului, dar care nu implică motive grave de îngrijorare.
Dorind să transmită un mesaj la calm şi la ponderare, ministrul a mai precizat că România este departe de situația din Italia sau Germania.