Coronavirus a suferit deja mutații? Tulpina mai agresivă a devenit virală

This photo taken on February 6, 2020 shows a laboratory technician working on samples from people to be tested for the new coronavirus at "Fire Eye" laboratory in Wuhan in China's central Hubei province. - BGI Group, a genome sequencing company based in southern China, said it opened on February 5 a lab in Wuhan able to test up to 10,000 people per day for the virus. The official Chinese death toll from the coronavirus outbreak rose on February 7 to 636, with the government saying total infections had climbed past 30,000. (Photo by STR / AFP) / China OUT

Un aspect foarte important aproape neglijat până acum îl reprezintă posibilitatea ca Coronavirus să sufere mutații ce l-ar face și mai agresiv.

Un studiu realizat în China ar indica faptul că virusul care a stârnit panică la nivel global ar fi suferit deja anumite mutații. Această „teorie” nu este însă aprobată de toți cercetătorii, care consideră că momentan nu există două tulpini ale virusului, dintre care una să fie mai agresivă, scrie RFI.

Étienne Simon-Lorière, responsabila laboratorului ce studiază virusul în cadrul Institutului Pasteur din Paris susţine că studiul cuprinde mai multe erori tehnice, iar concluziile sunt exagerate:

„Autorii nu dispun de niciun element pentru a putea afirma cu exactitate că o versiune a virsului este mai agresivă decât cealaltă şi nici dacă este vorba, cu adevărat, de două linii virale distincte”, a declarat Étienne Simon-Lorière.

„Riscul ca o mutaţie să determine o schimbare profundă a virusului este unul extrem de mic”, precizează Étienne Simon-Lorière de la Institutul Pasteur din Paris. «În 99,99 % din cazuri,  aceste mutaţii nu schimbă nimic – ele se numesc mutaţii tăcute. Un virus care omoară toate persoanele infectate, va muri şi el invariabil”, a mai declarat aceasta.

Un alt cercetător a declarat că Coronavirus ar fi suferit deja mutații, dar minore, care nu „operează” în mod diferit față de cum a făcut-o virusul până acum.

„Mutaţiile identificate de cercetători indică modificări minore, fără efect, ce au fost supra-interpretate”, consideră  Bruno Lina, responsabilul Centrului Naţional de Referinţă pentru vurusuri respiratori, cu sediul la Lyon.