Cornel Ivanciu, răspuns din 2010 de la SRI: Prima dovadă de transparență! Video

Jurnalistul Cornel Ivanciuc și colonelul SRI în rezervă, Ion Dedu

În cadrul unui nou episod din seria „Legea Junglei” de pe canalul de Youtube Hai România, invitații Cornel Ivanciuc și Ion Dedu au vorbit despre funcționarea Serviciului Român de Informații. Aceștia au venit cu documente care prezintă realitatea din spatele acestei puteri.

Ion Dedu, colonelul SRI în rezervă explică pentru început care sunt atribuțiile pe care Serviciul Român de Securitate le are. „În mod normal Serviciul Român de Securitate nu are atribuții decât pe securitatea națională și pe mandate de securitate națională, care nu sunt aceleași cu cele de supraveghere tehnică, înainte se numea autorizație. Ceea ce este interesant, că după 2014 s-au unit noțiunile acestea. Părerea mea este că au făcut asta ca să deruteze lumea. O divagație mică: în chestiile astea, în mandate de supraveghere tehnică procurorii au utilizat MTS, care înseamnă mijloace tehnice specializate”, spune acesta.

Cornel Ivanciuc, scrisoare către SRI

Cornel Ivanciuc împreună cu Ion Dedu au realizat în 2010 un set de întrebări pe care le-au trimis celor de la SRI.  Pe 8 dec. 2010 primesc răspunsurile. „SRI dă dovadă de transparență pentru prima oară”, după cum declară Ion Dedu.

„Noi am cerut să se primească un răspuns oficial cu privire la când a fost elaborat sistemul de interceptare a comunicațiilor la nivelul SRI. Întrebările au fost adresate ambasadorului George Cristian Maior care era director SRI. Surprinzător pentru noi a fost că am primit un răspuns, pe care o să-l citim.”

 Răspunsul era următorul: „Cu referire la cererea dvs prin care mi se spune să vă comunic cadrul legal ce reglementează domeniul interceptarii de comunicații. Vă transmitem următoarele, normele juridice cu incidență în materia interceptării și înregistrării se regăsesc în diferite acte normative. Din care amintim: Legea 51, Legea 14, Codul de Procedură Penală, Ordonanța de Urgență 79/22.

Totodată vă aducem la cunoștință că activitatea SRI domeniul interceptării este supusă din momentul inițierii controlului permanent și obligatoriu de legalitate exercitat de Înalta Curte de Casație și control Parlamentar. De asemenea, vă comunicăm că Sistemul Național de Interceptare al Comunicațiilor ca noțiune desemnează ansamblul de echipamente și proceduri specifice necesare punerii în aplicare a dispozițiilor curinse în actele de autorizare a interceptării comunicațiilor, ansamblul configurat ca un sistem flexibil aflat în continuă dezvoltare.”

”Deci iată că, societatea civică și în general toți oamenii responsabili din România aveau la cunoștință că exista o hotărâre CSAT în 2 prin care se încerca reglementarea interceptarii comunicatiilor prin Centru Național de Interceptare a Comunicațiilor. 

Avem pentru acuratețe și teza de doctorat a domnului general Dumitru Zamfir. Așadar, existau documente despre această hotărâre de CSAT prin care se făcea o ingerință în zona de interceptare a comunicațiilor”, explică Ion Dedu, la podcastul HAI România.