Iancu Toader, avocatul care-l reprezintă pe omul de afaceri Cornel Dinicu în dosarul privind arestarea preventivă în urma tragicului incendiu de la Ferma Dacilor, afirmă că acesta a depus o plângere penală.
Avocatul lui Cornel Dinicu a subliniat că plângerea e îndreptată spre compania furnizoare de energie electrică, după ce a fost întrebat împotriva cui se îndreaptă clientul său.
Cornel Dinicu a depus plângere penală după incendiu
„Domnul Dinicu a formulat şi dânsul o plângere penală, evident, se va constitui şi parte vătămată, pentru a putea, în primul rând – şi aceasta a fost şi o strategie de-a noastră, în apărare - pentru a putea avea acces şi la materialul dosarului, pentru că nu avem nici acum acest acces, subsumat acestei credinţe legitime că este o mână criminală şi pentru a se cerceta, evident, în amănunt, toate aceste aspecte pe care dânsul le-a semnalat şi pe care nu... nu ştiu, nu s-a voit să se aducă în spaţul public”, a afirmat avocatul sâmbătă.
Iancu Toader afirmă că exista o comunicare extinsă între reprezentanții pensiunii de la Tohani și compania de electricitate, dar documentele au fost distruse în incendiu.
Potrivit acestuia, în acest context, Cornel Dinicu are mai multe plângeri și sesizări făcute la compania de electricitate, cărora nu li s-a dat însă curs.
Întrebat dacă omul de afaceri a făcut vreo sesizare sau plângere împotriva cuiva în încercarea de a-și justifica situația în dosar, avocatul omului de afaceri a negat această posibilitate.
ANRE confirmă reclamațiile depuse de Ferma Dacilor
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a declarat că a primit sesizări din partea lui Cornel Dinicu în luna mai, semnalând fluctuații de tensiune în rețea.
Autoritatea a solicitat distribuitorului de energie din zonă, DEER (fosta Electrica Distribuţie), să investigheze situația.
„DEER a descoperit că, de fapt, pensiunea se alimenta de la un punct de consum aflat la 650 de metri depărtare, care avea aviz pentru o pompă de apă şi certificat de racordare pentru o casă de locuit cu panouri fotovoltaice, când de fapt avea nevoie de un întreg post de transformare pentru a-şi acoperi consumul”, potrivit HotNews.
Potrivit procurorilor, Ferma lui Cornel Dinicu era conectată la rețeaua de alimentare cu energie electrică în baza unui acord încheiat în 2014, destinat unui consumator non-casnic de tip persoană fizică, într-un loc de consum denumit «pompă de apă», având o putere de 8.00 Kw, care s-a dovedit a fi insuficientă pentru a susține necesarul energetic al consumatorilor unei pensiuni.
„Înţelegem să facem şi precizarea că ancheta penală aflată în desfăşurare nu exclude niciuna dintre împrejurările care ar fi putut constitui baza izbucnirii incendiului (cauza probabilă a incendiului), în acest sens fiind efectuate acte de urmărire penală care să lămurească împrejurările concrete ce au condus la iniţierea procesului de ardere.
Cu toate acestea, materialul probator administrat până în prezent nu a relevat indicii care să confirme ipoteza incendiului de tip arson (incendiere provocată ca urmare a unei acţiuni umane intenţionate), cercetările ce urmează a fi efectuate în cauză având rolul de a stabili până la gradul de certitudine inclusiv cauza probabilă a incendiului”, au mai afirmat anchetatorii.
Cornel Dinicu a contestat măsura arestului preventiv
Patronul de la Ferma Dacilor este în arest preventiv pentru 30 de zile, dar a contestat această măsură.
Avocatul lui Cornel Dinicu a declarat că în fața judecătorilor, clientul său a manifestat o poziție extrem de sinceră și constructivă și a menționat clar că dânsul va lua tot concursul urmăririi penale, evident după ce va lua la cunoștință, dată fiind noua calitate de inculpat.