Corlățean garantează cu funcția votul românilor din Diaspora

După scandalul declanșat la primul tur al prezidențialelor, când mii de români nu au putut vota, din cauza proastei organizări a scrutinului din străinătate, MAE a promis că ia măsuri.

Premierul Victor Ponta a declarat că, dacă la turul 2 al alegerilor va exista un român din diaspora care va dori să voteze și nu va putea, din cauza organizării, atunci toată echipa din MAE pleacă, menționând că ministrul de Externe, Titus Corlățean, va fi la Londra pe 16 noiembrie.

Ponta a precizat că guvernul a pus la dispoziția MAE „toate resursele financiare și oameni necesari ca să fie totul în regulă”.

Titus Corlățean declara, în aceeași zi, că MAE va lua măsuri pentru ca situația care a nemulțumit atâția români să nu se repete. Corlățean a avut o întâlnire cu conducerea BEC, pentru a găsi modalități de rezolvare a blocajelor.

Astel, BEC a luat decizia de a se publica pe internet formularul declarației pe proprie răspundere (www. mae.ro/prezidentiale-2014 și www.bec2014.ro).

Măsuri promise de MAE

Completarea declarației este o condiție absolut necesară exercitării dreptului la vot. Formularul poate fi completat înainte de a intra în secția de votare, dar semnarea și datarea sa se va face în fața membrilor secției de votare.

Corlățean a precizat că a propus:

● posibilitatea descărcării de pe site a declarației pe proprie răspundere

● simplificarea rubricilor din tabelele electorale, pentru scurtarea timpilor necesari completării

● suplimentarea până la numărul maxim admis de lege (șapte) a membrilor secțiilor de vot, a ștampilelor și a cabinelor de vot, unde este necesar.

Dacă va fi nevoie, MAE va pune la dispoziție personal suplimentar pentru completarea secțiilor de votare.

În 2 noiembrie, români din Franța, Germania, Spania, Belgia, Italia, Anglia, Luxemburg au postat sute de mesaje de protest și fotografii pe Facebook, după ce au stat până la șapte ore la coadă, fără să-și poată exprima dreptul de a-şi vota preşedintele.

Românii au participat la mitinguri de protest, atât în străinătate, cât și la București, în semn de solidaritate. La Paris, situația a fost extrem de tensionată, personalul ambasadei chemând polițiștii, pentru că oamenii nu voiau să plece și „luau cu asalt ambasada”.

Problema: completarea tabelelor

În opinia românilor din străinătate, problema a fost blocajul creat de completarea tabelelor din listele suplimentare. Unul dintre membrii Biroului Electoral nr. 24 din Bruxelles, Marius Nicolescu, a explicat ce s-a întâmplat: „Am fost prea puțini. Am fost șase membri ai comisiei, numărul maxim legal era de 7, dar reprezentatul PER nu s-a prezentat. Am primit numai 5 ștampile și 5 cabine de vot. În anul 2014 încă trebuie să notăm într-un tabel toate informațiile alegătorilor, incluzând adresa completă și CNP. Pierdem vremea comparând cu actele de identitate”.