Corina Crețu: Situaţia actuală a PNRR nu e pozitivă

Corina Crețu. Sursa foto: Facebook

Europarlamentarul Corina Creţu a salutat, miercuri, măsura Guvernului ca un vicepremier să coordoneze ministerele care administrează proiectele finanţate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă,

Corina Crețu a afirmat că, deşi România se încadrează în media europeană la fondurile primite prin PNRR, la plăţile realizate se situează între ultimele poziţii.

„Mă bucură că noul Guvern a luat măsura ca un viceprim-ministru să se ocupe de coordonarea ministerelor care administrează proiectele finanţate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (...) Situaţia actuală, după 2 ani de la startul acestui program, prin care Uniunea Europeană a alocat României 29 miliarde de Euro ca sprijin pentru investiţii şi reforme esenţiale în vederea redresării sustenabile şi pentru ameliorarea rezilienţei economice şi sociale, nu este una pozitivă.

Din cele 6.35 miliarde primite, au fost făcute plăţi doar de 210 milioane de Euro. Mai sunt în plan plăţi pentru alte 450 de milioane. Menţionez că pe 27 iunie, Comisia Europeană a aprobat plata parţială privind cea de-a II-a tranşă în valoare de 3,2 miliarde de Euro, bani care urmează să ajungă în România. Deşi pe hârtie ne încadrăm în media europeană la fondurile primite, în privinţa plăţilor realizate din aceste fonduri ocupăm una dintre ultimele poziţii”, a arătat Corina Creţu, pe Facebook.

Care sunt marile obiective ale României

Potrivit europarlamentarului, obiective esenţiale din domenii precum tranziţia verde, transformarea digitală, creşterea inteligentă, ecologică şi favorabilă incluziunii, coeziunea socială şi teritorială, ori rezilienţa sanitară, economică şi socială, depind de succesul implementării PNRR.

„În acest sens, urez succes Guvernului Ciolacu în misiunea de accelerare a procesului de decontare din fondurile disponibile prin PNRR şi îmi pun speranţa ca vieţile românilor să fie îmbunătăţite cu ajutorul acestui mecanism”, a mai precizat Corina Creţu.

Altfel, Comisia Europeană recomandă aprobarea tranşei a doua din PNRR, în valoare de circa 3 mld. euro, bani care vor fi viraţi în septembrie. Banii vin, dar nu se cheltuiesc, pentru că deja România are 6 mld. euro, din care a cheltuit pe proiecte de investiţii numai 0,34 mld. euro (340 mil. euro).