Coranul, subiect de documentar

Coranul, subiect de documentar

Cartea Sfântă a Islamului va fi tema unui documentar de două ore prezentat, pe 21 septembrie, de la ora 21.00, de postul de televiziune National Geografic Channel.

Realizatorii filmului vor oferi o imagine amplă a vieţii sfinte a musulmanilor, de la de la ayatollahi şi mari imami până la simpli fermieri, de la femei în funcţii cu putere la cele care trăiesc ascunse sub văl, precum şi modul în care diversele interpretări ale Coranului influenţează vieţile acestora.

Relatarea, făcută la persoana I, oferă o prespectivă profundă asupra Coranului şi a vieţii islamice trecute şi viitoare.

Documentarul cuprinde imagini istorice şi interviuri puţin difuzate cu lideri musulmani, experţi, cercetători şi activişti religioşi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Considerat drept cel mai influent text ideologic din lume, Coranul a generat cea de-a doua religie ca rspândire mondială, după creştinism.

Mulsulmanii îl consideră cuvântul lui Allah, aşa cum a fost el transmis profetului Mohamed acum aproape 1500 de ani.

Credincioşii musulmani se confruntă cu diferenţe profunde cu privire la practicile religioase, la statutul femeii, atitudinea faţă de pace, violenţă, pedeapsă şi iertare. Există în lume anumite regimuri musulmane în care drepturile femeilor sunt îngrădite până la aceea că nu au drept de vot sau de şofat, sau, mai rău, sunt executate prin lovirea cu pietre, decapitare sau spânzurarea în locuri publice.

În acelaşi timp, "Coranul" a inspirat musulmanilor valori precum libertatea sau toleranţa şi a adus progrese majore în arhitectură, matematică, ştiinţă şi filosofie.