Coplata „aprinde” concurenţa

Deşi nu a intrat încă în vigoare, intenţia de introducere a coplăţii încinge spiritele în sistemul de sănătate, unele clinici private folosindu-se de moment pentru a face oferte promoţionale.

Clinicile private încearcă să-şi atragă clienţii cu orice chip. „Pentru că oricum veţi plăti mai mult după introducerea coplăţii, vă propunem o asigurare de sănătate la noi, la care veţi plăti dacă veţi avea probleme de sănătate”.

Aşa sună una dintre oferte. Momentul este folosit deja în unele clinici pentru promovarea serviciilor proprii, în altele şefii admit că se vor gândi să vină cu oferte după adoptarea legii.

„Am fi introdus oricum asigurările private din 2010”

Medicover Romania lansează în acest an propriile soluţii de asigurare privată de sănătate. „Lansarea a coincis cu anunţul introducerii coplăţii în sistemul public”, spune Ana Maria Plugaru, directorul de vânzări & marketing al Medicover. Asigurările de sănătate Medicover se adresează atât persoanelor fizice, cât şi corporaţiilor.

„Spre exemplu, soluţia de asigurare Aktiv, media gamei de produse de la Medicover, include un număr nelimitat de consultaţii de medicina generală şi accesul la peste 20 de specialităţi medicale; numeroase tipuri de ecografii, radiografii; peste 200 de tipuri de analize de laborator”, adaugă Plugaru. La capitolul promovare, una dintre direcţiile abordate e o campanie telefonică de informare.

În funcţie de servicii, preţul lunar al unei asigurări private de sănătate variază între 18 euro şi 110 euro. „Putem spera că sistemul de coplată va reduce plăţile informale, însă din păcate cred că acestea vor continua să existe”, spune Mihai Marcu, preşedintele CA Medlife.

El adaugă că, în această perioadă, oferă gratuit orice intervenţie de chirurgie generală şi pediatrică, pacientul plătind doar spitalizarea. „Astfel de oferte se derulează în fiecare lună şi nu au legătură cu posibila introducere a sistemului de coplată, dar nu excludem posibilitatea de a introduce unele dedicate odată cu coplata”, mai spune Marcu.

Estimări: mai mulţi pacienţi vor merge în privat

Oficialii Spitalului Euroclinic cred că introducerea sistemului de coplată e o gură de oxigen în finanţarea asigurărilor de sănătate. „Chiar dacă nivelul de coplată nu e foarte mare, va fi un factor important în decizia multora de a se adresa mai mult serviciilor private. Compania noastră e interesată să lucreze în acest sistem pentru cazurile în care coplata aduce un real beneficiu pacientului”, spune Cătălin Popa, director general Euroclinic.

Măsura introducerii coplăţii va avea un triplu efect benefic în privat, crede Sergiu Neguţ, directorul general al CMU: „E mai uşor de făcut trecerea de la plata a 10 sau 20 de lei şi eventual plus plata informală, la 70-100 de lei în privat, aşa că mai mulţi pacienţi vor lua în calcul clinicile private.

Apoi, clinicile private vor fi mai interesate să contracteze servicii cu asigurările în condiţii de coplată similare celor de la stat. Acolo unde vor scădea plăţile informale, vor scădea şi veniturile cadrelor medicale, aşa că acestea vor fi mai interesate să lucreze în privat”.