Crin Antonescu, liderul liberalilor din Camera Deputatilor, are 48 de ani, o fetita de 6 ani, pe nume Irina, si probleme mari cu Traian Basescu, democratii lui Boc si dantura.
Trebuie sa ajung si la dentist. Nu e bine sa amani problemele cu dantura pentru ca se agraveaza”, spune Crin Antonescu la inceputul discutiei noastre. Este una dintre figurile importante ale PNL si si-a creat un profil de politician neinfricat, calit in lupta cu Traian Basescu.
„Noi, liberalii, am decis ca in aceasta campanie pentru referendum sa nu facem mitinguri. Ne-am asumat guvernarea Romaniei in aceasta perioada de criza si am decis sa ne prezentam punctul de vedere la nivel individual.”
Povestea suspendarii, varianta liberala
Ce se ascunde in spatele acestei decizii nu se va putea afla decat dupa referendum. Cert este ca barbatul cu breton si parul lasat sa creasca peste urechi stie mai multe decat spune.
„Cred ca ultimele doua discursuri ale lui Traian Basescu au determinat o solidaritate parlamentara care a dus la suspendarea sa. Cu doua zile inainte de vot erau multi parlamentari, chiar si de la PNL, care nu doreau sa voteze pentru suspendare”, a povestit Crin Antonescu pentru „Evenimentul zilei de duminica”.
„Nu cred in teoria ca Traian Basescu a impins parlamentul intr-o capcana. Adica a vrut sa provoace suspendarea sa pentru a-i oferi posibilitatea sa-si consolideze pozitia sa si a PD printr-o campanie”, a mai adaugat Antonescu.
Crin Antonescu este un politician vechi, nascut din tumultul anului 1990. Se inscrie in PNL imediat dupa venirea minerilor in Piata Universitatii din 14 iunie. Prin aerul sau de copil teribil si hotarat s-a impus repede in PNL. A respectat intotdeauna disciplina de partid, a stiut sa se faca util si a incercat sa-si respecte angajamentele.
„In cazul in care presedintele va fi demis, PNL isi va cauta un candidat la presedintie si se va pregati de alegeri. Daca presedintele nu va fi demis, nu ne vom schimba principiile, adica, in traducere, vom continua lupta”, a declarat Crin Antonescu.
Un inlocuitor pentru Tariceanu?
Actualul lider al deputatilor liberali era vazut, la un moment dat, ca un posibil inlocuitor al lui Calin Popescu-Tariceanu la conducerea partidului.
Aceste speculatii au aparut in primavara anului trecut, cand Crin Antonescu a lansat un atac dur la adresa premierului in raport cu comportamentul acestuia in relatia cu Palatul Cotroceni.
Dupa acel atac, multa lume l-a vazut pe acesta drept politicianul care vine din urma si poate fi un lider care sa schimbe destinul liberalilor. Dar criticile s-au oprit brusc. Crin Antonescu a reintrat in rand si nu a mai iesit din front. Nu si-a mai contrazis niciodata seful politic, desi public a afirmat ca-si sustine criticile de atunci.
CARTE DE VIZITA
Un tanar politician cu vechime > Crin Antonescu s-a nascut pe 21 septembrie 1959, in Tulcea.
> Este profesor de istorie. In anul 1985 termina Facultatea de Istorie-Filosofie, Universitatea Bucuresti. Este repartizat ca profesor in comuna Solesti, judetul Vaslui. Se muta mai aproape de casa, predand in comuna Niculitei, judetul Tulcea. Apoi isi gaseste un post de muzeograf in orasul natal.
> Anul 1989 il gaseste in aceasta pozitie, apoi se intoarce la catedra.
> In 1990 se inscrie in PNL si va conduce filiala locala. In 1992 este ales deputat. Este ministru al tineretului si sportului in perioada 1997-2000.
ALIANTA PE BUTUCI
Crin Antonescu ii acuza pe Basescu si PD-ul
> „Le amintim liderilor Partidului Democrat ca, in Romania, ca in orice stat democratic, legitimitatea unui premier si a unui guvern este data de o singura institutie - parlamentul.
> Consideram ca responsabilitatea pentru esecul Aliantei Dreptate si Adevar se imparte intre presedintele Traian Basescu, ale carui actiuni politice din ultimii doi ani s-au concentrat exclusiv asupra subminarii Partidului National Liberal si a guvernarii, si Partidul Democrat, care a refuzat un parteneriat real si loial cu noi.”
„ E greu sa cresti de unul singur un copil. Cred ca e nevoie de ambii parinti. Am incercat sa suplinesc rolul mamei si sa pastrez un echilibru.”
ROL DE PARINTE
„Incerc sa suplinesc absenta mamei” > Irina, fiica de 6 ani a deputatului Crin Antonescu, este pentru el cea mai importanta fiinta de pe pamant. „Fiica mea este destul de nedumerita de slujba mea, iar intr-o zi m-a intrebat de ce n-am si eu un serviciu ca toti oamenii”, povesteste acesta.
> Crin Antonescu isi creste singur fiica, fiind ajutat de soacra lui. Spune ca nu are ce sfaturi sa le dea parintilor singuri, dar este constient de faptul ca e nevoie de doi pentru a creste un copil.
> „Incerc sa suplinesc absenta mamei, dar nu-mi iese intotdeauna”, spune Crin Antonescu.
> Sotia deputatului, Aurelia, a murit in urma cu trei ani.
Sotia lui Crin Antonescu se sinucide dupa trei ani de lupta cu cancerul. Dupa aceasta tragedie, politicianul isi revine cu greu si lupta din rasputeri sa-si ocroteasca fiica. „Am refuzat sa fac parte din noul guvern format dupa plecarea celor de la PD. Mi s-a propus portofoliul invatamantului, dar am decis sa nu-l preiau, un motiv principal fiind si acela ca nu as mai avea timp pentru fiica mea”, a spus Crin Antonescu.
Deputatul liberal a trecut printr-o drama, iar in perioada 2000-2004 a fost foarte putin prezent in viata publica. Sotia sa Aurelia s-a sinucis dupa ce, timp de trei ani, a luptat cu cancerul. El se ocupa de fiica sa Irina, in varsta de 6 ani. Este ajutat de soacra sa. Antonescu incearca sa gaseasca un echilibru intre tumultuoasa viata politica si viata de familie.
Un parinte singur „La anul fiica mea va merge la scoala. M-a vazut la televizor si era nedumerita. Am incercat sa-i explic cu ce ma ocup si ce fac. Nu e prea fericita ca apar pe micul ecran. Incerc sa-i ofer o educatie echilibrata, sa nu se rasfete. E destul de greu ca un parinte singur sa creasca un copil”, povesteste Crin Antonescu.
Liderul liberal a spus ca nu exclude faptul ca, la un moment dat, sa se recasatoreasca, dar nu s-a gandit serios la asta. „Acest termen cu refacerea vietii mi se pare ca are o conotatie contabila. Iar pentru mine casatoria e un lucru extrem de important”, spune deputatul.
Cinci ani
La intrebarea clasica „Unde se vede peste cinci ani?”, pusa de orice director de resurse umane candidatului pentru o slujba bine platita, Crin Antonescu a raspuns prost din punctul de vedere al angajatorului: „Nu m-am gandit la ce voi face sau unde voi fi peste cinci ani. Si un an mi se pare extrem de mult. In 2004, nici prin cap nu mi-ar fi trecut ca voi face ceea ce fac acum. Viata este plina de neprevazut, iar mie mi se pare foarte greu sa prevad ce se va intampla”, marturiseste Crin Antonescu.
SFATUL LUI ANTONESCU
Atentie la ce cititi!
„Nu-mi place sa dau sfaturi. Singurul lucru pe care as vrea sa-l transmit oamenilor este acela sa citeasca si sa priveasca la televizor cu spirit critic. Sa nu creada tot ce li se spune. Sa judece singuri.”
FATA NEVAZUTA
Un revoltat radical
> Este greu de spus despre Crin Antonescu ce planuri de viitor are. Sau care vor fi actiunile sale dupa referendum. A avut un moment de revolta in partid si a aratat disponibilitatea de a lupta pentru a se impune, apoi s-a retras.
> Declaratiile lui sunt neutre, dar o scadere puternica a PNL in sondajele de opinie, coroborat cu castigarea referendumului de catre Traian Basescu intr-o maniera categorica vor forta conducerea partidului sa iasa din starea de asteptare.
> Crin Antonescu este un vechi membru de partid (17 ani), dar, in acelasi timp, si un tanar politician (48 de ani), unul care are viitor. Nu a parasit partidul atunci cand s-a aflat in situatii mai grele decat acum si este de presupus ca nu-l va parasi nici in viitor. Dintre liderii PNL, vocea lui s-a auzit cu oarecare fermitate, iar discursul sau anti-Basescu a fost unul virulent, dar si rational.
> „Oricare va fi situatia, conducerea PNL este solidara. Vom respecta principiile politicii liberale, vom fi consecventi si nu exista motive de fisura”, a declarat liberalul.
> Despre Traian Basescu, acesta sustine ca „este un pericol pentru democratie”. Dupa referendum merita urmarita prestatia bunului soldat Crin Antonescu, unul dintre cei mai radicali contestatari ai presedintelui suspendat.