În urmă cu o săptămână, o banală fractură de braţ i-a adus moartea unui copil de nouă ani din Slatina. Cercetările efectuate de Ministerul Sănătăţii au demonstrat că vinovaţi de tragedie sunt medicii de la Secţia de Ortopedie şi Chirurgie Pediatrică, precum şi medicul de gardă.
Băieţelul nu a beneficiat de consult medical de specialitate corect nici la internare şi nici în perioada spitalizării, dar nici de tratament adecvat situaţiei patlologice, au constatat reprezentanţii MS.
O altă constatare făcută de anchetatori este aceea că micuţul a fost externat în condiţii improprii, în baza unei interpretări eronate a unei simple radiografii, fără a fi însă examinat la externare.
"În momentul agravării stării generale (la a doua internare – 26 mai 2010, orele 23.45) pacientul a fost operat, dar opţiunea terapeutică chirurgicală (fasciotomie loja anterioara antebraţ) a fost insuficientă pentru evoluţia gravă a pacientului. Protocolul operator descris arată faptul că medicul curant a avut la dispoziţie în acel moment toate datele necesare pentru alegerea unei alte indicaţii terapeutice (amputaţie)", arată MS într-un comunicat dat publicităţii astăzi. În plus, s-a constatat că momentul amputaţiei din data de 27 mai 2010 a fost tardiv, ca şi decizia de transfer a pacientului către un spital superior.
Comisia de control a MS a stabilit faptul că ambii medici, atât medicul ortoped care era de gardă, cât şi şeful secţiei de chirurgie şi otopedie infantilă au încălcat prevederile din fişele posturilor pe care le deţin în spital.
Astfel, medicul ortoped de gardă:
- Nu a examinat bolnavul la internare şi nu a completat foaia de observaţie în primele 24 ore
- Nu a examinat dimineaţa următoare bolnavul şi nu a consemnat evoluţia din foaia de observaţie
- Nu a prezentat medicului şef situaţia bolnavului
- Nu a comunicat medicului de gardă din data de 24 mai 2010, prezenţa unui bolnav cu fractură deschisă în cadrul secţiei
- Nu a supravegheat tratamentul medical executat de cadrul mediu sanitar
- Nu a consultat bolnavul pe perioada gărzii
- Nu a consemnat în foaia de observaţie evoluţia bolnavului şi nu a administrat medicaţie de urgenţă
- S-a sustras solicitărilor echipei de control de a răspunde în scris întrebărilor acesteia la data efectării controlului.
Medicul şef de secţie:
- Nu a examinat bolnavul internat în secţie, nerespectând prevederile codului de deontologie medicală
- Nu a asigurat stabilirea diagnosticului şi aplicarea corectă a indicaţiilor terapeutice
- Nu a colaborat cu medicii şefi ai altor secţii şi cu medicul de gardă în vederea stabilirii diagnosticului şi aplicării tratamentului corect
- Nu a controlat completarea foii de observaţie clinică a bolnavului şi nu a aplicat un tratament corect care să fie menţionat în foaie
- Nu a supravegheat tratamentul medical executat de cadrul mediu şi nu a supravegheat cazurile grave prezente în secţie
- Nu a asigurat calitatea actului chirurgical efectuat.
Conducerea spitalului, demisă Ca urmare a nefericitului incident de la Slatina, Ministerul Sănătăţii a decis să demită din funcţii pe managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Ileana Roxana Dragomir şi pe directorul medical, Alina Chiriac, pe care i-a acuzat de proasta gestionare a situaţiei.
Conform ministrului Sănătăţii Cseke Attila, atât managerul, cât şi directorul medical al instituţiei aveau obligaţia de a anunţa imediat autorităţile despre decesul băiatului de nouă ani şi condiţiile în care acesta s-a produs, însă evenimentul a fost anunţat după trei zile de la producere şi numai după ce presa a semnalat cazul.
Glucoză şi algocalmin pentru fractură În cele şapte zile în care băiatul de 9 ani a fost spitalizat, a avut loc o serie de evenimente pe care reprezentanţii spitalului nu şi le pot explica. În plus, lipsa de profesionalism a personalului medical a reieşit şi din medicaţia pe care aceştia i-au administrat-o copilului.
Familia a fost nevoită să cumpere şi medicamente şi mai spun că băiatul lor a fost tratat cu glucoză şi algocalmin. Deoarece din punct de vedere al judecării cazurilor de culpă medicală, Ministerul Sănătăţii nu are atribuţii, s-a sesizat Colegiul Medicilor din România cu privire la posibillele încălcări ale deontologiei profesionale de către cei doi medici.
“Am discutat cu echipa de control din care au făcut parte experimentaţi medici primari de chirurgie şi ortopedie pediatrică şi medici de terapie intensivă şi toţi au confirmat că, în acest caz, indolenţa şi lipsa de responsabilitate au dus la acest final tragic. Am aprobat cele mai dure decizii pe care mi le permite legea. După studierea raportului comisie de control a MS, comisia de disciplină a spitalului va trebui să ia decizia cea mai corectă raportată la gravitatea efectelor produse”, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.