Bebelușul cu trei părinți a venit pe lume, în acest an, în Grecia și a cântărit, la naștere, 2,9 kilograme. Ideea pe care au avut-o medicii a fost una extraordinară și inedită.
Astfel, doctorii au făcut o fertilizare „in vitro” cu ovulul luat de la mamă, cu lichidul seminal de la tatăl copilului și cu un alt ovul obținut de la o donatoare. „Această metodă a fost dezvoltată pentru a ajuta familiile afectate de boli mitocondriale fatale, transmise de la mamă la copil, însă unii doctori consideră că această tehnică ar putea crește șansele fertilizării «in vitro» în general.
Femeia care a născut trecuse prin patru cicluri nereușite de IVF”, au declarat medicii. Alți experți, din Marea Britanie, sunt însă de altă părere, susținând că procedura nu ar mai trebui efectuată niciodată, deoarece ridică numeroase probleme de natură etică.
„S-ar putea să nu existe motive suficiente pentru a utiliza această metodă în cazurile în care nu există pericolul unei afecțiuni fatale”, a explicat Tim Child, de la Universitatea din Oxford. „Dreptul inalienabil al femeii de a deveni mamă cu propriul material genetic a devenit realitate”, a concluzionat dr. Panagiotis Psathas, președintele Institutului pentru Științele Vieții din Atena.