Mama unui copil superdotat, imobilizat într-un scaun cu rotile: "Fericirea nu înseamnă să ai ceea ce doreşti, ci să doreşti ceea ce ai"

Mama unui copil superdotat, imobilizat într-un scaun cu rotile: "Fericirea nu înseamnă să ai ceea ce doreşti, ci să doreşti ceea ce ai"

Vlăduţ Stamate, un băiat de 13 ani cu dizabilităţi, dar cu un IQ de supradotat, dă lecţii de optimism.

Vorbeşte o română "cu accent" pe care numai cei apropiaţi o pot descifra şi, când e bucuros, bate din picioare în scaunul cu rotile care îi e a doua casă. În ciuda dizabilităţii, la 13 ani, Vlăduţ Stamate, marele câştigător al primei ediţii a Galei Persoanelor cu Dizabilităţi, îşi doreşte o viaţă de adolescent cât mai normală. Adică, să iasă cu colegii la mall, să meargă în parc, să ia parte la petreceri.

"Şi-ar dori ca Revelionul de anul acesta să-l petreacă împreună cu colegii de clasă. Din punctul meu de vedere, e destul de greu de realizat această dorinţă a lui Vlăduţ", spune Dorina Stamate, mama lui.

Femeia explică faptul că băiatul a ajuns la vârsta la care nu mai vrea să fie permanent doar cu mami şi cu tati. Dar, "având în vedere gradul lui de dependenţă, cineva va trebuie să-l asiste dacă vrea să mănânce sau să bea. Cineva va trebui să facă acest lucru şi, în condiţiile în care îşi doreşte să meargă la o petrece cu copiii de vârsta lui, cineva va trebui să şi-l asume în sensul ăsta", adaugă ea.

Vrea să devină medic

"La şcoală nu mi-a fost greu să mă integrez, ceilalţi copii au fost foarte OK, m-au ajutat să depăşesc dizabilitatea mea, m-au primit cu căldură în colectivul clasei şi m-au ajutat să devin independent în spaţiul clasei. Cel mai important rol l-a avut mami", mărturiseşte adolescentul.

Vlăduţ este elev în clasa a VIa. La şcoală, toţi colegii "au atestat în limba vlădusciană" şi îl ajută pe băiat ori de câte ori profesorii nu înţeleg ce spune. "Am observat că multe persoane, dacă petrec destul de mult timp cu Vlăduţ, ajung să înţeleagă ce spune. E nevoie de dorinţa de a înţelege şi de puţină practică - trebuie să se obişnuiască urechea cu ce spune Vlăduţ", explică Dorina Stamate.

"E foarte important ca oamenii să fie lângă tine, oamenii îţi oferă porţi deschise pentru afirmare. Dar tu şi numai tu, cu mintea şi cu voinţa reuşeşti în viaţă. Dacă nu suntem optimişti, nu mai înţelegem nimic de la viaţa asta, dacă nu gândim pozitiv, degeaba mai trăim", o completează Vlăduţ.

Apoi adaugă: "Dacă aş fi ministrul muncii, aş face rampe pentru persoanele cu dizabilităţi, dar şi programe de integrare pe piaţa muncii".

Băiatul visează să ajungă un medic bun, mai ales că îi plac biologia, fizica şi matematica. "Medicina a evoluat foarte mult în ultimii 50 de ani, m-aş bucura să lucrez cu a paratura nouă care a fost inventată, în sprijinul vindecării pacienţilor", spune el.

Fericirea de a dori ceea ce ai

Mama lui Vlăduţ, care este psihoterapeut, spune că s-a îndreptat spre psihologie (înainte de naşterea băiatului lucra în vânzări) tocmai pentru a depăşi perioada de bulversare prin care a trecut familia.

"În orice familie în care eşti anunţat că felul în care te-ai gândit tu că va fi copilul tău e altul, apare o perioadă de bulversare, când nu ştii cum va fi, ce va fi. În prima fază te concentrezi pe recuperare, te gândeşti ce se poate face. Tot timpul eşti într-o luptă între speranţă şi ceea ce se întâmplă de fapt şi trebuie să găseşti un echilibru", susţine aceasta.

Ea organizează grupuri de suport pentru părinţii copiilor cu dizabilităţi. "Le povestesc despre momentul naşterii unui copil cu dizabilităţi folosind o metaforă. Când te pregăteşti să ai un copil e ca atunci când te pregăteşti să mergi în excursie la Roma. Aşa că te pregăteşti pentru Roma, îţi iei un dicţionar româno-italian, o hartă, stabileşti obiective turistice pe care doreşti să le vizitezi. Te urci în avion şi, în timpul călătoriei, comandantul te anunţă că nu mai aterizezi la Roma şi că cel mai apropiat aeroport disponibil e la Amsterdam. Dacă o să rămâi supărat pe lume şi viaţă că tu nu ai ajuns la Roma, acolo unde proiectasei să ajungi, nu vei vedea cât de frumoasă este Olanda. Atunci, trebuie să accepţi că asta e şi să descoperi frumuseţile Amsterdamului, ca să poţi să ajungi mai departe, să găseşti resurse", explică Dorina Stamate.

Mai mult, ea invocă o definiţie a fericirii în care crede foarte mult şi pe care o spune de câte ori are ocazia. "Fericirea nu înseamnă să ai ceea ce doreşti, ci să doreşti ceea ce ai. Dacă ajungi să trăieşti pe deplin esenţa cuvintelor ăstora, ajungi să fii fericit. Numai că, toată viaţa e aşa plină de încercări, de hopuri, de momente în care poate ţi-e mai greu să crezi în cuvintele astea", încheie psihoterapeutul. "E foarte important ca oamenii să fie lângă tine, să-ţi ofere porţi deschise pentru afirmare. Dar numai tu, cu mintea şi cu voinţa reuşeşti.", VLĂDUŢ STAMATE, adolescent în scaun rulant

INTELIGENT

Băiatul are un IQ de 150

Vlăduţ Stamate, adolescentul de 13 ani în scaun cu rotile, este un copil supradotat, cu un IQ de 150. Totuşi, mama lui spune că băiatul rămâne modest din acest punct de vedere.

"Nu am împins foarte tare pe partea asta, pentru că ar fi fost şi greu pentru el să dovedească acest lucru. Mi-a fost mereu foarte greu să arăt oamenilor că el chiar ştie lucrurile pe care le ştie, din acestă capacitate scăzută de a comunica. Pentru că oamenii se pot gândi că eu nu traduc exact ceea ce spune Vlăduţ şi că poate el spune ceva şi eu spun altceva", explică Dorina Stamate, mama adolescentului. Iar băiatul, modest, o completează, "poate a mai crescut, poate a mai scăzut (IQ-ul - n.r.)".

Mai mult, Vlăduţ se simte un mare patriot; spune că nu ar părăsi România nici măcar pentru un job la NASA. "Iubesc oamenii din România. Oamenii cu suflet mare", conchide puştiul, apoi recită "Şi totuşi e stare de veghe/ Şi totuşi murim repetat", versuri de Adrian Păunescu.

  • Aşteptăm pe adresa viatameritatraita@evz.ro poveşti despre oameni pe care îi cunoaşteţi, care şi-au depăşit problemele şi au demonstrat că viaţa merită trăită. Cele mai bune vor fi publicate.
  • „Evenimentul zilei” va publica în perioada 1 martie – 3 aprilie 2011, în zilele de joi şi sâmbătă, cele mai impresionante poveşti. Cinci dintre eroii lor vor câştiga o invitaţie pentru două persoane la conferinţa susţinută pe 11 aprilie, la Bucureşti, de Nick Vujicic, cel mai charismatic speaker motivaţional al momentului.
  1. Nick Vujicic, un om fericit. Fără mâini, fără picioare
  2. Pictoriţa fără mâini
  3. Manager IT în scaun cu rotile: "Sper ca statul să nu mă încurce"

Ne puteți urmări și pe Google News