Copil mort dintr-o laringită!

O familie din Baia-Mare îi acuză pe medici că nu au intervenit rapid pentru a le salva băieţelul.

Laringita le poate fi fatală copiilor, în special atunci când medicii nu intervin rapid. Un astfel de caz a avut loc anul acesta, în octombrie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Constantin Opriş“ din Baia-Mare.

Rudolf Boloday, un băieţel care abia împlinise 3 ani, a murit de laringită acută, la numai două ore după ce a fost internat. Din cauza laringelui mult prea umflat, copilul nu a mai putut să respire, iar medicamentele pe care i le-au administrat doctorii nu şi-au făcut efectul. Părinţii sunt acum răniţi, îndureraţi, revoltaţi şi vor ca medicii să plătească, mai ales că trebuie să-l crească singur pe Erich, fratele geamăn al lui Rudolf. „Erich ştie acum că fratele său stă în cer, cu îngerii, iar când priveşte în sus îi trimite pupicuri şi îi face cu mâna. Ne lipseşte foarte tare Rudi!“, spune, îndurerată, Ildiko Boloday, mama băiatului. Medicii susţin că au respectat „paşii terapeutici“ şi că au făcut totul pentru a salva copilul. Părinţii îi acuză că au intervenit prea târziu. „Au refuzat să mă interneze alături de băiat“ Rudolf s-a simţit bine toată ziua de vineri: a cântat, a recitat poezii şi s-a jucat cu fratele său geamăn. Spre miezul nopţii, i s-a făcut însă rău: era vlăguit şi respira greu. „Nu avea gâtul umflat, nu era răguşit, nu avea febră mare, dar avea vărsături“, povesteşte Ildiko. Împreună cu tatăl său, Botond, băiatul a mers la spital pentru un consult. Când au ajuns acolo era deja ora 3.25. În cinci minute, medicii l-au internat şi i-au cerut tatălui să meargă după soţie, pentru că regula este ca mamele să fie internate cu cei mici. „Nu am vrut să-l las singur, dar nu am avut încotro. Acum mă întreb, dacă aş fi fost divorţat, pe cine mi-ar fi cerut să aduc?!“, spune Boloday Botond.

Tratamentul s-a dat târziu Tatăl copilului îi acuză pe medici că o jumătate de oră, cât el a lipsit, micuţul nu a fost sub supravegherea unor cadre medicale, ci a unei infirmiere. Mama povesteşte că şi-a găsit copilul alături de infirmieră, într-un salon cu lumina stinsă. „Abia când am sosit medicul a rugat asistenta să dea drumul la perfuzie. Până atunci, băiatul stătuse degeaba cu branula în venă“, se revoltă Ildiko. Copilului i-au fost administrate intravenos opt doze de hemisuscinat şi i s-au dat, în plus, zece picături cu această substanţă. Doi medici orelişti şi un pediatru, consultaţi de EVZ în particular, spun că doza a fost corectă şi că această substanţă avea rolul de a diminua umflătura laringelui. „Cortizonul scade edemul până la intubare. Dacă laringele este foarte umflat, cu greu poate fi conectat copilul la respiraţie artificială“, ne-a explicat un medic orelist. Doctorii consultaţi de EVZ afirmă însă că există substanţe cu acţiune mult mai rapidă, cu care se poate interveni în astfel de cazuri. Acestea nu se găsesc, din păcate, în toate spitalele. „Rar medicii au de ales. Au acţionat cu ce au avut la dispoziţie“, spune un medic orelist. Plimbat între etaje După administrarea tratamentului, starea băiatului nu s-a ameliorat. „Părea că se asfixiază, îşi lăsa capul într-o parte şi avea privirea pierdută. Doctoriţa de gardă, Rodica Şchiopu, plecase din salon, aşa că am început să ţip“, povesteşte mama copilului. Medicul s-a întors în scurt timp. I-a făcut masaj cardiac, i-a pus o mască de oxigen, apoi l-a pus pe o targă şi l-a dus de la etajul 11 la etajul 2, în Reanimare. „Acolo nu îşi găseau aparatele, iar când l-au intubat cred că a fost prea târziu“, îşi reaminteşte cu groază Ildiko.

„Nu am constatat abateri“ Doctorul Sabin Nemeş Bota, directorul medical la Spitalul Judeţean din Baia-Mare, afirmă că, în urma anchetei interne, nu a constatat abateri de la protocoalele medicale. „Copilul a fost internat repede, investigaţiile i s-au făcut cronologic, a primit tratamentul de care avea nevoie, iar intubarea nu se putea face atât de repede precum susţine mama. Laringele era foarte umflat şi riscau să-i facă mai mult rău copilului“, ne-a explicat doctorul Sabin Bota. Părinţii au făcut plângeri către conducerea spitalului şi către Colegiul Medicilor din Maramureş. Mureşan Romulus, reprezentantul colegiului, afirmă că vor da un răspuns într-o lună. DIAGNOSTIC EVZ Se putea acţiona mai rapid Ce s-a întâmplat. Un băiat de 3 ani a murit la numai două ore de la internare. Tratamentul administrat nu a avut efect. Părinţii spun că medicii l-au conectat prea târziu la aparatele de respiraţie artificială.

Ce se putea face. Potrivit unor medici consultaţi de EVZ, copilul diagnosticat cu laringită ar fi trebuit internat direct în Secţia de ORL, şi nu la pediatrie. Tratamentul administrat a fost corect şi în dozele potrivite. Medicii au menţionat însă că există şi alte tipuri de cortizon, cu acţiune mai rapidă. Şansele de supravieţuire ale copilului ar fi fost mai mari în cazul în care manevra de intubare s-ar fi făcut mai devreme cu o oră. „Paşii terapeutici au fost respectaţi, însă poate că ar fi trebuit acţionat puţin mai repede. Chiar şi aşa, nu este sigur că cel mic nu s-ar fi asfixiat, fiindcă este vorba despre o formă foarte, foarte complicată de laringită, cu o evoluţie greu de prevăzut“, ne-a declarat un medic orelist. SIMPTOME ÎNŞELĂTOARE Un sfert dintre copiii cu laringite agresive mor Afecţiunea cu care a fost diagnosticat Rudolf este o formă foarte gravă de laringită, numită şi epiglotită. Potrivit specialiştilor orelişti, un sfert dintre copiii diagnosticaţi cu această infecţie microbiană mor. Simptomele bolii sunt înşelătoare. Astfel, copiii se pot simţi aparent bine, dar starea de sănătate li se poate agrava în câteva minute. Evoluţia bolii este foarte rapidă, în special la copiii care au între 2 şi 6 ani. Această formă gravă de laringită poate să apară şi în urma infecţiei cu un virus foarte agresiv, hemofilus B. Împotriva lui există totuşi pe piaţă un vaccin. Unii pediatri nu-i informează însă pe părinţi despre existenţa acestuia, întrucât produsul nu este cuprins în schema obligatorie de vaccinare.