Copil mort din cauza unui diagnostic greşit

Copil mort din cauza unui diagnostic greşit

Un băieţel de 10 luni a murit din cauza unui diagnostic greşit pus de medici, în condiţiile în care infecţia de care suferea a evoluat galopant.

O familie din judeţul Prahova şi-a pierdut singurul copil, în vârstă de doar zece luni, din cauza diagnosticului greşit pus de un medic de la Spitalul de Pediatrie Ploieşti. Potrivit mărturiilor familiei şi ale colegilor medicului, copilul - care suferea de o formă gravă de meningită - a fost tratat pentru o simplă răceală şi a încetat din viaţă la 16 ore după vizita la medic.

Specialiştii în boli infecţioase susţin că micuţul avea şanse de supravieţuire dacă i s-ar fi aplicat la timp tratamentul adecvat. „Ne-a spus că are roşu în gât“ „În noaptea de 16 spre 17 septembrie, pe la ora 2.00, am observat că Sebastian avea frisoane şi temperatură. La Spitalul de copii din Ploieşti l-a consultat doamna doctor Carmen Iorga, care ne-a spus că are roşu în gât. Apoi, i-a cerut asistentei să-i facă o injecţie cu fenobarbital şi ne-a trimis acasă“, povesteşte, printre lacrimi, mama micuţului, Nicoleta Stanciu, care şi-a înmormântat copilul duminica trecută.

Greşeala doctoriţei Iorga a fost descoperită în dimineaţa următoare de o colegă a acesteia, Niculina Cremenescu, la care soţii Stanciu au ajuns cu copilul „plin de pete violete pe corp“. Diagnosticul de meningită a fost confirmat imediat de medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase Ploieşti, care - în încercarea disperată de a-l salva pe Sebastian, aflat în stare foarte gravă - au chemat de urgenţă un elicopter SMURD pentru a-l transporta la Institutul „Matei Balş“ din Capitală. „Când am ajuns la «Balş», medicii ne-au transmis condoleanţe“, mărturiseşte tatăl micuţului.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Copilul putea fi salvat“

„Copilul de 10 luni a fost diagnosticat cu meningococemie, adică meningită cu meningococ, dar avea, de fapt, septicemie meningococică. Starea lui era foarte gravă, media deceselor în cazurile de acest gen fiind de 35-40%, pentru că e o formă care duce la insuficienţă suprarenală acută. Sunt de părere că acest copil ar fi putut fi salvat dacă ar fi fost trimis de la început la noi. Mai ales că, în cazul sugarilor, primele 24 de ore sunt esenţiale“, a precizat, ieri, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Movila“, Florentin Georgescu.

Colegii acestuia de la Institutul de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş“ spun că medicii de la „Movila“ au făcut tot posibilul să salveze copilul care a ajuns, în Bucureşti, în fază terminală. „Evoluţia într-o astfel de infecţie este de ordinul orelor. Meningita meningococică este o boală extrem de contagioasă, unde riscul de a pierde pacienţii este foarte mare. Dacă sunt atinse şi celelalte organe - cum s-a întâmplat în cazul acestui copil - şansele de supravieţuire se reduc drastic“, a adăugat doctorul Sorin Petrea, directorul medical al institutului.

RESEMNARE Părinţii micuţului, convinşi că o anchetă e inutilă

„Dacă părinţii depun o plângere prin care să ne semnaleze anumite carenţe în desfăşurarea actului medical, vom deschide o anchetă. Trebuie să ţinem cont însă de faptul că a fost un caz de meningită virală, cu o evoluţie rapidă. Se întâmplă o dată la 1.000 de cazuri, dar se întâmplă“, a declarat Simona Schnelbach, preşedintele Colegiului Medicilor Prahova. Convinşi de inutilitatea unei anchete, soţii Stancu nu vor să depună însă nicio sesizare. Tot ce îşi doresc este ca autorităţile sanitare să introducă un tratament preventiv împotriva meningitei, astfel încât alte familii să nu sufere o dramă ca a lor.