Copiii pot fi mai deştepţi prin exersarea memoriei

Cercetătorii Universităţii Durham din Regatul Unit au constatat că memoria de scurtă durată, care facilitează învăţarea, poate fi antrenată.

Cercetătorii britanici au o veste bună pentru părinţii ai căror copii obţin note mici la şcoală din cauza unei memorii operative deficitare. Problema poate fi rezolvată parţial prin exerciţii, dacă este identificată la vârste fragede, relatează Reuters. Memoria operativă sau de scurtă durată este „măsura absolută“ a potenţialului intelectual la vârsta învăţării, unii psihologi considerând-o chiar „noul IQ“ la copii, afirmă dr. Tracey Alloway, de la Universitatea Durham, din Marea Britanie. Memoria operativă, „ca o cutie“

Acest tip de memorie le permite oamenilor să folosească doar câteva elemente pe care le pot reţine pe termen scurt - spre exemplu, cifrele unui număr de telefon sau primele cuvinte dintr-o frază pentru a înţelege întregul mesaj la finalul lecturii - şi este comparat de către Alloway cu o cutie. La adulţi, „cutia“ conţine, în medie, între trei şi cinci elemente, tot ce depăşeşte această limită putând afecta ţinerea de minte, precizează dr. Alloway.

„De vreme ce există această limită, este important ca în cutie să fie pus doar ceea ce trebuie pus“, susţine Nelson Cowan, un expert în psihologie cognitivă de la Universitatea din Missouri, SUA. Potrivit lui Cowan, stocarea unor informaţii irelevante ar produce confuzie la nivelul memoriei operative, afectând procesul de învăţare sau memorare pe termen lung.

Situaţiile neplăcute apar mai ales în şcoala generală, când capacitatea copiilor de a stoca temporar informaţii începe să fie solicitată din ce în ce mai mult datorită creşterii volumului de informaţii ce trebuie memorate. Problemele de memorie operativă sunt în general asociate cu sindromul ADHD (Deficit de Atenţie cu Tulburare Hiperkinetică), afecţiune de care suferă circa 10% dintre copii, conform cercetătorilor britanici. EXERCIŢIU Soluţii pentru „prostul clasei“

Nu este încă cert dacă memoria operativă poate fi extinsă, însă este clar că atrenarea ei duce la obţinerea unor rezultate mai bune la şcoală, spune dr. Mel Levine, unul dintre fondatorii institutului nonprofit din Marea Britanie, All Kinds of Minds. Expertul în psihologie cognitivă consideră că simplele sublinieri pe text şi înregistrarea pe reportofon a cuvintelor greu de memorat pot face minuni pentru copiii cu probleme de învăţare generate de deficienţe ale memoriei operative.