Copiii politicienilor invartesc afaceri de milioane de euro

Copiii politicienilor invartesc afaceri de milioane de euro

Politicienii nu au voie sa faca afaceri. Familiile lor, da, si de cele mai multe ori chiar cu statul.

Fiul fostului premier Radu Vasile tocmai a investit 10 milioane de euro in dezvoltarea unei afaceri. Fiul lui Gheorghe Stefan, zis „Pinalti”, a luat energie ieftina de la stat, plus cateva milioane de lei noi de la alte entitati publice. Fiul lui Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, a avut contracte cu Petrom cand era companie de stat.

Pot influenta parintii-politicieni afacerile copiilor si ale familiei? Cum se descurca in afaceri copiii unor politicieni? Cum se face ca unii dintre ei si-au marit profitul companiilor tocmai din contracte de stat?

Privilegiati prin accesul la informatii

Ne puteți urmări și pe Google News

Analistul politic Victor Alistar, presedintele Transparency International, a declarat pentru „Evenimentul zilei” ca sunt doua modalitati principale prin care copiii politicienilor, ai magistratilor sau ai functionarilor publici pot fi sprijiniti prin influenta parintilor lor.

„Depinde de la caz la caz. Pot fi privilegiati prin accesul la informatii din interior. De asemenea, relatiile acestor politicieni, functionari publici, magistrati pot facilita contracte atunci cand se cauta beneficiari, furnizori si asa mai departe”, a explicat Alistar.

Potrivit analistului politic, acestea sunt parghii prin care se distorsioneaza libera competitie si piata concurentiala si fenomenul se desfasoara in toate partidele politice. Mai mult, Alistar a precizat ca intrebarea principala este daca nu cumva rudele politicienilor sunt niste interfete pentru afacerilor lor, avand in vedere ca legea nu le permite acestora sa desfasoare afaceri in mod direct.

Radu Nicolae, coordonatorul Programului de Integritate Publica din cadrul Centrului de Resurse Juridice, considera ca o astfel de situatie va da intotdeauna nastere la suspiciuni, mai ales in Romania.

„Astfel de situatii trebuie evitate: tata e ministru, fiul are contracte la stat. Evident ca iti pui un semn de intrebare. Insa, orice ar fi facut copilul ala de politician poate fi interpretat. Daca politicianul nu intervine in favoarea firmei fiului sau, e OK. Altfel, e un nepotism de tip romanesc”. Radu crede ca ultimele actiuni ale DNA - cazul ministrului Pacuraru - pot fi si o reactie la controlul CSM.

„Parintii creeaza oportunitati”

„Este evident ca parintii influenti isi ajuta copiii. Ei creeaza oportunitati, fie intervin direct”, a declarat pentru EVZ analistul Cristian Parvulescu, presedintele Pro Democratia. In opinia sa, situatia difera de la caz la caz, in functie de cultura fiecarei tari.

„Interventiile pot insemna si date preferentiale despre un proiect sau o licitatie. Aceste interventii viciaza regulile dreptatii si ale economiei de piata deoarece toti trebuie sa fim tratati egal si sa avem conditii egale de competitie”, spune Parvulescu. In opinia sa, in Romania lucrurile sunt si mai grave, pentru ca „pana acum nu am avut timp sa construim o democratie functionala”. „Din aceasta cauza, democratia este prima victima pentru ca oamenii cred ca sistemul le creeaza”, considera presedintele Pro Democratia.

LIPICI LA BANII PUBLICI

Familia Voiculescu - 65 de milioane de euro din contracte cu statul

Presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, le-a transferat fiicelor sale Corina si Camelia, firmele si administrarea afacerilor. Averea familiei Voiculescu a fost evaluata la 500 de milioane de euro, potrivit „Top 300 Capital” din 2006. 

Compania Grivco SA, detinuta de familia Voiculescu, a facut parte din grupul „baietilor destepti” din energie. Potrivit dezvaluirilor EVZ, valoarea contractelor de energie obtinute de Grivco cu Complexul Energetic Rovinari, Termocentrale Craiova si Nuclearelectrica depaseste 65 de milioane de euro. Toate contractele au fost semnate intre 2004-2006, iar pentru unele dintre ele nu s-a facut licitatie. In perioada guvernului Nastase, companiile media din Trustul Intact, detinut de familia politicianului, au fost „abonate” la publicitate de la stat.

In anii 2005, Corporatia pentru Cultura si Arta Intact (Studioul Antena 1 Targu-Jiu) a primit circa 4.000 euro pentru realizarea unui film de prezentare a Complexului Energetic Rovinari.

Anul urmator, tot in baza unei licitatii, Romsilva a platit tipografiei Intact aproape 38.000 de euro pentru tiparirea „Revistei Padurilor”. In 2006, Saptamana Financiara SRL impreuna cu o fundatie au primit o sponsorizare de 15.000 euro de la Loteria Romana, condusa de membrul PC Liliana Ghervasuc.

SUCCESUL SE INVATA IN FAMILIE

Fiii lui Pinalti si Pacuraru scot bani buni din energia gorjeana

Gabriel Stefan, fiul primarului din Piatra-Neamt, Gheorghe Stefan, este implicat in mai multe firme care au avut contracte cu statul. Green Eneergy SRL, unde Gabriel Stefan detine 40a, a avut contracte de preluare de energie ieftina de la stat. Green Energy a primit energia cu 50a mai ieftin decat valoarea pietei.

RAFO, unul dintre cumparatorii de energie de la Green Energy, i-a platit un milion de euro lunar pentru electricitatea livrata. Profitul companiei fiului lui „Pinalti” a ajuns la 30 de milioane de euro in 2006, potrivit dezvaluirilor EVZ. Gabriel Stefan este actionar si la Tehnoutilaj SA. Compania a primit fara licitatie un contract de 23 de miliarde de lei vechi de la CET Bacau, in 2003, iar in 2004 inca 12 miliarde de lei vechi. In total, aproape un milion de euro.

In august 2007, Tehnoutilaj a castigat o licitatie organizata de la CET Govora in valoare de 2,6 milioane de euro. Tehnoutilaj a mai obtinut un contract de 3,4 milioane de  lei (un milion de euro) la o licitatie pentru reparatii de drumuri organizata de Consiliul Judetean Bacau la sfarsitul anului trecut.

Cazul Mihnea Pacuraru

Cel mai recent scandal in care este implicat un fiu de politician este cel al lui Mihnea Pacuraru, fiul ministrului muncii, Paul Pacuraru. Tanarul in varsta de 30 de ani este pe cale de a deveni un foarte prosper om de afaceri, nu insa fara ajutorul tatalui sau, care se afla acum in atentia procurorilor pentru luare de mita. 

Cu avizul ministrului economiei, Varujan Vosganian, si al sefilor AVAS, Morega a obtinut, in doar doua luni, controlul in sectorul energetic si minier din judetul Gorj. In aceeasi perioada Mihnea Pacuraru a incheiat contracte profitabile cu societatile la care baronul de Gorj a fost ales sa reprezinte statul.

Potrivit unor surse apropiate anchetatorilor, banii obtinuti de fiul ministrului ar fi ajuns, in final, la tatal sau. Intratest SRL a fost infiintata anul acesta si este detinuta in proportie de 50 la suta de Mihnea Pacuraru. Cealalta jumatate a societatii apartine unui off-shore inregistrat in Limassol, Cipru, denumit Else Holding Limited.

Hrebe Junior: 1,5 milioane de euro

Andrei Hrebenciuc, baiatul vicepresedintelui PSD Viorel Hrebenciuc, este aproape la fel de celebru ca si parintele sau, atat datorita influentei tatalui sau, cat si prin prisma relatiei pe care a avut-o cu fiica presedintelui Traian Basescu, Elena Basescu. Andrei Hrebenciuc, de numai 23 de ani, este coactionar la restaurantul „La Magic Roma” cu 50 la suta dintre actiuni, cealalta jumatate a societatii fiind detinuta de Bogdan Nita.

Hrebenciuc junior mai este asociat in patru firme din domeniul modei, specializate pe activitati in comert si confectii textile. Averea sa a fost calculata de presa centrala la peste 1,5 milioane de euro.

MAMA SI MATUSA

Afaceri acoperite

O modalitate prin care persoanele publice, in special politicienii, ocolesc legea este plasarea afacerilor in spatele rudelor. Cazul „Matusii Tamara” este cel mai cunoscut din aceasta categorie. Modelul bogatei rude care a adus un milion de euro in familia fostului premier Adrian Nastase, desi locuia intr-o modesta garsoniera, a fost urmat si de alti politicieni.

Presa centrala a scris ca senatorul PD Cornelia Cazacu are o mama cu mare succes in afaceri, in varsta de 70 de ani,  cu o avere considerabila. „Mama portocalie”, care a lucrat la cooperativa sateasca de consum din Urlati, judetul Prahova, detine pe hartie controlul unor firme profitabile, care lucreaza intens cu Primaria Capitalei.

In calitate de actionari la diverse firme de constructii, membrii familiei Cazacu au primit contracte de aproape 25 de milioane de euro de la Primaria Capitalei, incepand din 1995. Banii au venit de la Consiliul General si cand acesta a fost dominat de PSD, si cand la putere a venit Alianta PNL-PD.

Marea lovitura a fost data in 2004-2005, cand conturile firmei de familie Eurovia au crescut cu 21 de milioane de euro. Senatoarea s-a disculpat de mai multe ori ca „sunt afacerile mamei”.

"PRIM-MINISTRII"

Afaceri de milioane. De euro

Tudor Vasile, baiatul fostului premier Radu Vasile, a dat lovitura in afaceri. Acesta detine 40a din Flexo Graphic SRL. Compania este specializata in tiparirea de etichete pentru ambalaje. Potrivit lui Marian Besleaga, director al firmei, citat de presa centrala, Flexo Grafic a investit 10 milioane de euro in masini de rottogravura.

Sediul firmei este in Filipestii de Padure, judetul Prahova, care a avut statut de zona defavorizata, iar investitorii beneficiau de mai multe avantaje fiscale. Cifra de afaceri a companiei, potrivit ultimului bilant, este de 1,8 milioane de lei si are 24 de salariati.

Radu Vasile este si coproprietarul unui select club din Bucuresti, „Club Cabaret”, frecventat de vedete de televiziune si personaje din lumea modei. Compania Atran SRL, proprietarul clubului, are o cifra de afaceri de aproape un milion de lei noi, conform ultimului bilant.

Mihai Vacaroiu, fiul presedintelui senatului Nicolae Vacaroiu, este celebru pentru contractul pe care firma sa il avea cu Petrom pe vremea cand aceasta era in proprietatea statului. In acea perioada, Mihai Vacaroiu, acum in varsta de 37 de ani, a avut monopol pe distributia de guma de mestecat, tigari, dulciuri si alte produse consumabile in benzinariile Petrom.

In 2005, Mihai Vacaroiu capta din nou atentia presei centrale cand asociatul sau in firma Best XZ, afaceristul Adrian Negru, a fost cercetat de DNA, la sesizarea Oficiului European de Lupta Antifrauda.

In anul 2002, societatea a primit o finantare Phare de 18 miliarde de lei vechi si alte 6,5 miliarde de la Guvernul Romaniei pentru un proiect de reconversie profesionala. Procurorii au decis ca Mihai Vacaroiu nu avea nicio legatura cu aceasta cauza. Firma nu avea depus bilantul la Registrul Comertului pe ultimii trei ani.