Copiii născuţi prematur au risc mai mare de ADHD

Bebeluşii care se nasc înainte de termen au un risc mai mare să dezvolte ADHD (deficit de atenţie/hiperactivitate/impulsivitate) decât cei care se nasc la termen, susţin cercetători suedezi într-un studiu publicat în revista Pediatrics.

Pericolul este mai mare cu fiecare săptămână cu care se nasc mai devreme. “Acest studiu este primul care raportează că riscul de ADHD este cu 40-60% mai mare la bebeluşii născuţi moderat prematur. Chiar şi cei aduşi pe lume în săptămânile 37-38 au un risc cu 20% mai mare să dezvolte boala”, a declarat Dr. Anders Hjern, liderul echipei care a realizat studiul şi profesor în epidemiologie pediatrică la Center for Health Equity Studies la Institutul Karolinska din Stockholm.

1.000.000 de copii testaţi

Cercetătorii au analizat datele provenite de la un milion de copii testaţi în perioada 1987-2.000. Copiii au fost urmăriţi pentru a se depista dacă dezvoltă ADHD. S-a constatat că 7.506 de copii au primit prescripţie pentru această afecţiune când aveau între şase şi 19 ani.

Din rezultatele studiului a reieşit că riscul de apariţie al deficitului de atenţie/hiperactivitate/impulsivitate creşte cu cât copilul se naşte mai devreme. Acest pericol este de 10-20% pentru bebeluşii născuţi în săptămâna 37 sau 38 de gestaţie şi urcă la 40 de procente la cei născuţi la 33-34 de săptămâni.

Pentru copiii aduşi pe lume în săptămânile 29-32, riscul a crescut la 60%, iar pentru cei născuţi foarte prematur (între săptămâna 23 şi 28), riscul este dublu faţă de cei născuţi la termen. În acelaşi timp, obiceiul mamelor de a fuma şi factorii genetici pot juca un rol important în dezvoltarea afecţiunii.