Depresie, anxietate şi note proaste la şcoală, acestea sunt principalele efecte ale jocurilor video în exces, potrivit unui nou studiu realizat de specialişti de la Academia Americană de Pediatrie.
Din cei 3.000 de copii incluşi în studiu, 9% sunt dependenţi "patologic" de jocuri. Din nefericire, dependenţa nu este "doar o fază", întrucât peste 84% dintre aceştia "au dus" acest obicei mai departe cel puţin doi ani. În plus, cu cât joacă mai mult, cu atât riscul de tulburări mentale creşte, se arată în studiu. Vestea bună este că, de îndată ce pun stop "dependenţei", riscul de anxietate, depresie şi fobie socială începe să scadă considerabil. Băieţii sunt uşor mai afectaţi decât fetele. 31 de ore de "jucat" îl transformă în "dependent" Poate fi numit "dependent" de jocuri oricine, atât timp cât viaţa îi este afectată de această practică. "Adică performanţele şcolare, viaţa socială, relaţia cu părinţii, psihicul", exemplifică Douglas Gentile, autorul studiului."Jucătorii" patologici dedică, în medie, 31 de ore pe săptămână acestui "hobby". Cercetătorii au descoperit şi factorii de risc care i-ar predispune pe copii la dependenţă. "Copiii mai impulsivi au un risc crescut de dependenţă. De asemenea, cei timizi pot compensa lipsa atenţiei prin jocuri", adaugă specialistul Gentile.
Deşi s-a vorbit mult timp despre beneficiile jocurilor video asupra dezvoltării copilului, rezultatele noului studiu subliniază că trebuie să existe un echilibru între activităţile desfăşurate în aer liber şi jocurile video.