Copiii cu malformatii grave la inima nu se trateaza in tara

Un baietel cu o boala imposibil de operat in Romania mai are doar cateva luni pentru a fi salvat. In strainatate, afectiuni ca a lui se rezolva in proportie de 90%.

Dupa ce a nascut, Mirela Stoica, o bucuresteanca in varsta de 29 de ani, nu a stat doar de schimbat scutece si biberoane. Baietelul pe care l-a adus pe lume, David Stefan, a fost diagnosticat cu o grava malformatie la inima, care nu se poate opera in Romania, asa ca, impreuna cu sotul, a inceput alergatura prin spitale.

„Am crezut ca se darama pamantul cu mine cand am aflat! Acum am trecut peste soc si vreau sa fac tot ce-mi sta in putinta pentru a-mi salva baietelul”, e hotarata Mirela Stoica.

Niciun specialist roman nu poate opera copilul

Il leagana cateva secunde pe David, il strange la piept, isi apropie fata de ochii lui inlacrimati, tristi, inrositi de plans. Incearca sa-i capteze atentia cu o jucarie, dar baiatul nu-i raspunde. Parca nu are chef de nimic. E firav, nelinistit, obosit. „Din cauza supararilor, am pierdut laptele. Copilul s-a hranit de la san numai trei luni”, se plange mama.

Sistemul sanitar din tara i-a dezamagit pe parintii lui David. In afara de cate o vorba buna de la profesorii pe care i-au consultat, n-au obtinut nimic, niciun specialist n-a zis: „Va operam copilul!”. Cum sa accepte sotii Stoica verdictul doctorilor romani, cum ca „nu se poate”? S-au gandit sa-si opereze copilul in strainatate, unde sansele de recuperare pentru astfel de malformatii la inima sunt de 90%.

„Nu putem astepta!”

Desi s-au facut interventii grele si in Romania, inclusiv transplant de inima la copii, pentru malformatia cu care a fost diagnosticat David, „canal atrioventricular comun, forma completa”, nu se gasesc instrumentele si aparatura necesare interventiei.

„Nu exista nici aparatura, nici suficienta experienta, dar nici preocupare pentru acesti copii. Nu-i putem opera!”, critica situatia din Romania cardiologul Cristina Olteanu, de la Spitalul de Copii „Grigore Aexandrescu”.

Nici cunoscutul formular E 112, prin care Ministerul Sanatatii sustine ca ii trimite pe romani in strainatate, la tratamente, atunci cand sistemul de aici este „neputincios”, nu a fost cuplului Stoica de folos. „Ne-au pus sa semnam ca nu vom beneficia de o interventie chirurgicala, dar noi de asta avem nevoie! Operatia necesara baiatului nu se poate face nici la Bucuresti, nici la Timisoara, nici la Cluj, nici la Targu-Mures”, riposteaza tatal copilului.

Liste lungi de asteptare

Aveau ceva promisiuni pentru o interventie chirurgicala la Spitalul Militar din Bucuresti. Au fost pusi pe o lista de pacienti, in asteptarea unei echipe de medici italieni care poate opera astfel de malformatii cardiace. Dar ei nu pot astepta echipa, „copilul trebuie operat pana la varsta de 1 an, altfel, moare!”.

Din cauza defectului de la inima, plamanii lui David sunt „invadati” de sange si, intr-o buna zi, nu vor mai putea face fata, iar asta-i poate fi fatal, explica tragedia medicul primar Cristina Olteanu, cea care prescrie acum tratamente baietelului.

Cheltuim mult pe medicamente

Cum in sistemul sanitar romanesc nu au gasit o cale pentru a rezolva problema inimii copilului, Mirela Stoica si sotul ei au decis sa apeleze la clinicile de cardiologie din strainatate.

In Italia, malformatia se poate trata cu 20.000 de euro, in Germania cu 14.000 de euro. Cuplul Stoica a reusit cu greu sa adune 3.000 de euro.

Nu sunt instariti: el este electrician la RADET, ea - fosta vanzatoare. „Impreuna, aducem cam 16 milioane pe luna in casa, dar oricate economii am face, banii de operatie nu sunt suficienti. Cheltuim mult si pe medicamente. Nu luam totul gratuit”, explica tatal baiatului.

Nici ignoranti nu au fost. Inainte de a-l naste pe cel mic, au cautat un ginecolog cu recomandari de la alte mame care trecusera prin mana doctorului, au facut rost de bani pentru toate testele prescrise in timpul sarcinii, insa norocul nu a fost de partea lor. „Ginecologul care mi-a monitorizat sarcina nu a observat malformatia copilului”, regreta Mirela.

SPERANTE

Sanse de reusita in Italia sau Germania Sotii Dan si Mirela Stoica au trecut peste toate neajunsurile sistemului medical din Romania si peste brutalitatea oricaror replici care ii avertizau ca nu se poate face nimic pentru copilul lor. „Cum sa crezi si cum sa accepti asta?!”, intreaba Dan Stoica.

Acum, cei doi parinti isi agata toate sperantele de plecarea in strainatate, fie in Italia, la Institutul „Gianinna Gaslini”, din Genova (Italia), fie la Clinica de Cardiologie a Universitatii din Rostock (Germania), unde lucreaza cardiologul roman Eugen Sandica. „Ne-a facut o reducere de 6.000 de euro, dar nici asa nu ne putem permite suma”, isi arata disperarea Dan Stoica.

> Persoanele care doresc sa ajute familia Stoica o pot face donand in conturile:

>RO03INGB0000999900740773 (cont in euro)

>RO57INGB0000999900448025 (cont in lei)