Scăderea accentuată a numărului de medici specialiști pediatri, survenită în urma dispariției facultăților de Pediatrie din România începe să-și arate urmările, atenționează medicii constănțeni nefrologi făcând referire la valul de copii din județul Argeș diagnosticați cu sindromul hemolitic uremic. De Ziua Mondială a Rinichiului medicii din județul Constanța au ales ca temă “Copiii și boala de rinichi-Acționează din vreme pentru a o preveni”
Zeci de copii cu boli renale sunt monitorizați de Secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Constanța. Cazurile mai grave sunt însă trimise la București, la Constanța nu există spital de pediatrie sau un centru de dializă pentru copii. Adulții beneficiază însă de o secție modernă de dializă, precum și alte centre în oraș. Medicii constănțeni își arată de aceea, respectul pentru colegii din județul Argeș care s-au confruntat cu avalanșa de bebeluși bolnavi.
Este nevoie acută de supraspecialiști pediatri, gastroenterologi pediatri, cardiologi pediatri, nefrologi, potrivit medicilor constănțeni. “În lipsa medicilor specialiști pediatri, nu e o situație ușor de gestionat și nici ușor de urmărit. De aceea, tot respectul pentru pediatri, pentru Terapie Intensivă, pentru pu'inii nefrologii pediatri, pentru toate terapiile respective”, spune șeful Secției de Dializă din Spitalul Județean Constanța, Bogdan Câmpineanu.
Medicul se plânge de lipsa specialiștilor pediatri. “O normalitate a fost pe vremea când noi participam la concursul de admitere pentru facultatea de Medicină , specializarea în sine, facultatea de Pediatrie. Timpul a selectat un pic nedrept modul de formare și s-a renunțat la facultatea de Pediatrie în România. Acum se văd urmările. Cred că nu a fost o decizie foarte bună pentru sistemul medical . Iar datele prezentate și literatura de specialitate arată că sindromul hemolitic uremic înregistrează o mortalitate de până în 60-70%, cu tot tratatamentul instituit”.
Secția de Nefrologie a spitalului constănțean are un colectiv bine format de medici specialiști. Dar nu și pentru copii. Liliana Tuță, șeful secție Nefrologie, spune că un medic trebuie să facă două rezidențiate pentru a deveni specialist în pediatrie. “Nouă ani pentru a deveni medic specialist nefrolog pediatru este enorm. Împreună cu Comisia din Ministerul Sănătății și cu colegii din conducerea Societății Române de Nefrologie am hotârât să facem demersuri , să ajustăm cumva curicula și acești tineri să poată să obțină specializarea cu 2-3 ani mai devreme”, explică Liliana Tuță, sperând ca, de la anul, legea să fie schimbată.