Copiii care nu merg la cresa devin rasfatati

Din lipsa de crese, micutii sunt crescuti de bunici sau de bone. Ministerul Educatiei intentioneaza sa-i inscrie pe toti la gradinita.

Copiii din Romania care au mai putin de 3 ani nu pot fi inscrisi la gradinite. Ei ar putea fi dusi la crese - unde sa fie ingrijiti de infirmiere, asistente, educatoare si psiholog - daca ar exista suficiente unitati de acest fel in tara noastra. In prezent, la nivelul tarii sunt doar 287 de crese cu aproximativ 11.000 de copii.

Din aceasta cauza, cei mici stau acasa cu mamele, pana la 2 ani, cand se termina concediul maternal, sau sunt dati pe mana bonelor si a bunicilor. Copiii nu invata sa se joace sau sa comunice cu alte persoane de varsta lor, unii nici nu se deprind sa manance singuri, ci mai degraba devin rasfatati, vorbesc peltic, pentru ca asa aud cuvintele de la cei din jur. Specialistii spun ca micutii au un adevarat soc atunci cand ajung pentru prima data la scoala sau la gradinita.

Studiile internationale arata ca cea mai rapida dezvoltare a creierului unui om are loc pana la varsta de 7 ani, perioada in care cei mici pot fi feriti de boli, de traume, de o proasta alimentatie, pot fi educati pentru a avea stima de sine, pentru a nu fi violenti, pentru a se integra in societate.

Cei mai importanti insa sunt primii doi ani de viata, cand au loc schimbari semnificative din punct de vedere intelectual, emotional, psihologic si social.

Cei mici nu-si dezvolta talentele

In Romania, copiii sunt crescuti si educati conform normelor traditionale si conservatoare, se arata intr-un raport al Ministerului Educatiei. Astfel, micutii cu varste intre 2 si 4 ani incep sa respecte un comportament stereotip, sunt invatati mai degraba sa stea cu mainile la spate, decat sa-si dezvolte talentele.

Legile din Romania, sau mai bine spus inexistenta lor, ii lipsesc pe micuti de sansa de a avea educatie din primii ani de viata. Ministerul Educatiei are in proiect introducerea educatiei timpurii pentru copiii intre 0 si 3 ani, in noua lege a invatamantului, dar acest lucru s-ar putea aplica abia in 2011.

Acesta este termenul pana la care se vor construi 410 gradinite noi la nivel national si se vor reabilita alte 340, conform unui proiect pentru Reforma Educatiei Timpurii. De asemenea, se doreste introducerea gradinitelor de weekend sau a celor de vara - programe platite de parintii care vor sa plece in concedii si vor sa isi stie copiii bine ingrijiti. Specialistii spun ca educatia timpurie, sistem folosit cu succes in strainatate, trebuia de mult sa intre la noi in tara.

Sub aripa parintilor

In prezent avem o serie de legi si reglementari privind protectia copilului de pana la 3 ani, dar ele se refera la hrana, sanatate si protectie speciala. Mai exact, cei cu varste intre 3 si 6/7 ani sunt cuprinsi in invatamantul prescolar, iar mamele (sau tatii) au, tot conform legislatiei, dreptul la concediu maternal pana cand copilul implineste 2 ani.

Din aceasta cauza, multe crese au fost desfiintate, iar copiii intre 2 si 3 ani nu mai sunt prinsi in nicio forma de invatamant. „Un parinte care tine la dezvoltarea fizica si psihica a copilului ar trebui sa il trimita in colectivitate”, spune Dana Draghici, directorul Centrului de Resurse si Asistenta Educationala Bucuresti.

„Micutul care sta timp de 3 ani cu mama sau bunicii are un soc atunci cand ajunge in colectivitate”, spune psihologul Raluca Nedelea de la Complexul social de servicii Jiului din Capitala.

La sate sunt lasati in grija fratilor mai mari

De obicei, in orase, unde parintii nu au suficient timp sa se ocupe de copiii lor, ii inscriu la gradinite chiar si la 2 ani si cateva luni, atata timp cat educatoarele sunt de acord sa ii primeasca. La sate, in schimb, parintii au ocupatii care le permit sa-si petreaca mai mult timp cu propriile odrasle sau sa le lase in ingrijirea bunicilor ori a fratilor mai mari.

„Discutiile avute cu parintii si cu cadrele didactice indica faptul ca este nevoie de servicii pentru educatia timpurie a copiilor sub 3 ani ai caror parinti muncesc, cat si pentru faptul ca mamele (tatii) cer sa se intoarca la serviciu dupa doi ani de concediu platit pentru ingrijirea copilului, iar gradinitele existente inscriu copii cu varste intre 3 si 6 ani”, se precizeaza in strategia MEdC.

Gradinitele nu au locuri

Cert este ca, la ora actuala, nu sunt suficiente locuri nici macar in gradinite. In plus, multe dintre ele sunt improprii pentru copiii mai mici de 3 ani.

„Grupa pregatitoare este generalizata in Romania, dar asta nu inseamna ca toti copiii frecventeaza gradinita. Unii parinti mai considera ca pot sa faca fata scolii si fara gradinita. Din pacate, copiii lor nu reusesc sa socializeze la fel de bine in clasa I”, spune Viorica Preda, director pentru Invatamantul Prescolar din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC).

Sunt si cazuri in care copiii nu au loc in gradinite. In anul scolar 2005-2006 au fost cuprinsi in sistem 648.338 de prescolari, pe un numar de 660.750 de locuri. Criza de locuri exista in Bucuresti, Prahova si Suceava.

Sfat

Cu bunica, doar pana la 3 ani

Parintii ar trebui sa-si dea copiii la gradinita inca de la 3 ani, pentru ca, daca sunt tinuti acasa, micutii primesc informatii pe un singur canal, ceea ce este foarte diferit fata de mediul in care vor trai, considera Dana Draghici, psiholog scolar. „Copilul trebuie sa intre in contact atat cu adulti, cat si cu micuti de varsta lui”, adauga Dana Draghici. Pentru primii ani din viata bunicii pot fi de mare ajutor, dar nu si pentru copiii de peste 3 ani.

„Bunicii sunt foarte permisivi, ceea ce din punct de vedere emotional poate fi dezastruos dupa 3, 4 ani”, precizeaza psihologul scolar. Copilul de pana la 7 ani este o sugativa de informatii, de aceea ar fi foarte bine daca ar putea fi implicati in programe individuale de dezvoltare a inteligentei.

Model

Cum e in alte state

Invatamantul prescolar obligatoriu a fost initiat in Franta in 1834. Sistemul a fost preluat mai tarziu de alte state europene, precum Belgia, Suedia sau Elvetia. Ulterior, acest tip de educatie a prins in Statele Unite, unde copilul a fost vazut nu numai ca o responsabilitate a familiei, ci a intregii comunitati. Astfel, sistemul a fost introdus in mai multe state americane, precum Georgia, Florida, New Jersey, Oklahoma.  

Curiozitati

Barza a fost „deconspirata” la cresa

Complexul social de servicii Jiului din Capitala este unul dintre putinele centre tip-cresa care mai functioneaza la noi. Aici, copiii stau de dimineata pana la ora 18.00 si sunt invatati sa faca la olita, sa se spele pe dinti, pe manute, dar si sa diferentieze culorile, sa recite poezii si sa se joace. „Pentru cei de 2, 3 ani avem planificare cu educatoarele, invata deprinderile pentru viata”, spune seful complexului, Elena Constantin. Cei mici sunt evaluati o data la trei luni de psiholog.

Ei stiu ca se formeaza in burta mamei si nu ca ii aduce barza, dupa cum spune psihologul Raluca Nedelea, pentru ca este mai bine asa decat sa fie mintiti. Copiii sunt impartiti pe grupe, in functie de varsta, iar fiecare educatoare are in grija 10-12 micuti. Parintii platesc numai alocatia de hrana, care este 5 lei pe zi. Capacitatea maxima a complexului este de 105 locuri, dar cererea este mult mai mare. „Avem foarte multe cereri pentru copiii de 2-3 ani, care nu sunt cuprinsi nicaieri”, adauga Elena Constantin.