Copacul science fiction ocupă aproape două hectare şi are crengi de 25 de metri.
Acesta este Uriașul Banyan, cunoscut şi sub denumirea de copacul-pădure, conform cunoastelumea.ro. Una dintre aceste minuni ale naturii se află într-o grădină botanică situată în apropiere de Kolkata (India).
În secolul trecut, mărețul arbore a fost lovit de trăsnet și apoi a fost atacat de o boală, cauză pentru care partea din mijloc a fost înlăturată, cu scopul ca restul copacului să poată fi salvat. Marele copac banyan reprezintă astăzi o rețea de vlăstare interconectate și de mari dimensiuni.
Arbore aparține speciei ”Ficus benghalensis”, care crește în mod natural în India și produce fructe similare unor mici smochine roșii, dar care nu sunt comestibile.
Arborele cu o vârstă de peste un sfert de mileniu este menționat în jurnalele de călătorie ce datează din secolul al XIX-lea. Principala atracţie a acestui copac este legată de numărul de rădăcini aeriene, care lasă impresia că arborele banyan are mai multe trunchiuri. Astfel, din interior şi din exterior, arboreal pare mai dregrabă un codru întreg.
Uriașul Banyan de la grădina botanică din India este un copac ce supraviețuiește și se dezvoltă prin rețeaua de crengi și rădăcini aeriene, după ce trunchiul principal i-a fost înlăturat în 1925. În prezent, acesta ocupă o suprafață de un hectar și jumătate, iar cele mai lungi crengi ajung până la aproape 25 de metri.