„La fiecare mișcare, guvernul comunist al Chinei a mințit, cenzurat și a încercat să ascundă adevărul despre coronavirus, ceea ce face imposibilă orice cooperare”
În caz că nu ați observat, în ultimele zile a apărut un curent potrivit căruia Statele Unite ar trebui să coopereze cu China pentru a face față pandemiei, că ambele state trebuie să lase deoparte diferendele, să oprească jocul blamări și să colaboreze pentru binele omenirii. O analiză făcută de The Federalist și preluată de tribuna.us.
„Într-o realitate alternativă, în care China nu a mințit de fiecare dată cu privire la originea și amploarea virusului, nu a redus la tăcere și reprimat denunțătorii, în care nu a ascuns informații vitale de restul lumii, fără să mintă Organizația Mondială a Sănătății despre modul în care se răspândește virusul, atunci da, cooperarea ar fi excelentă”.
Dar, arată The Federalist, în lumea reală, cooperarea cu Beijingul este imposibilă, „deoarece guvernul chinez refuză să fie sincer cu privire la ceea ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat și ce se întâmplă în prezent. Având în vedere că știm despre disimularea Partidului Comunist Chinez, la care se adaugă dovezi puternice despre gestionarea dezastruoasă a virusului, nu există niciun motiv să avem încredere în ei. Și fără încredere, nu poate exista o cooperare reală”.
Dar asta nu va opri curentul. Ambasadorul Chinei în Statele Unite, Cui Tiankai, scria recent în The New York Times că „China face tot ce poate pentru a sprijini Statele Unite și alte țări în nevoie”, asigurând că trebuie să respingem ideea de a „scoate țapi ispășitori din alte țări”.
Săptămâna trecută, 100 de academicieni chinezi au semnat o scrisoare deschisă adresată americanilor prin care solicitau ca cele două țări să renunțe la diferende și să colaboreze pentru a reduce virusul.
„Ciorovăiala politică nu aduce beneficii la dezvoltarea sănătoasă a relațiilor sino-americane și nici nu va ajuta oamenii din întreaga lume să înțeleagă rațional și cu exactitate și să facă față pandemiei”, spun aceștia.
Nu doar China și New York Times promovează acest curent. Vineri, Wall Street Journal a relatat că un grup de experți americani de top din politica externă, inclusiv foști oficiali de rang înalt de la Casa Albă din ambele partide, precum Susan Rice și Stephen Hadley, au semnat o declarație prin care solicită administrației Trump să lucreze strâns cu China.
„Nici un efort împotriva coronavirusului – fie pentru a salva vieți americane acasă, fie pentru a combate boala peste hotare – nu va avea succes fără un anumit grad de cooperare între Statele Unite și China”, se arată în document.
„Cu alte cuvinte, consensul bipartizan care ne-a adus Irak, Afganistan, Yemen, Libia, Siria, acordul nuclear iranian și acordul climatic de la Paris, se află în total acord cu mașinăria de propagandă comunistă a Chinei”, se arată în articol.
Nu este de mirare, documentul concluzionează că în ciuda înșelăciunii manifestate de China, a confuziei și a mușamalizării, „accentul ar trebui pus pe găsirea contextului de a colabora”.
„Lăsând deoparte credibilitatea dubioasă a acestui document, am putea susține la fel de ușor contrariul, că nici un efort împotriva acestui virus nu va avea succes dacă vom coopera cu China, care, în acest moment, ar trebui tratată ca paria internațională.
Trebuie subliniat faptul că actorul principal în această poveste este guvernul chinez, nu poporul chinez care este victima unui regim autoritar, căruia nu-i pasă de suferința sau bunăstarea oamenilor săi.
Chiar și acum, datorită cenzurii agresive a Partidului Comunist Chinez, nu este clar care este numărul victimelor virusului în China și dacă situația este sub control. De la mijlocul lui februarie, aproximat 780 de milioane de cetățeni chinezi, aproximativ jumătate din țară, au fost într-un fel de izolare. În ultimele zile, aceste restricții au fost relaxate înainte de a fi reinstaurate brusc.
Dacă China vrea să coopereze cu Statele Unite, este extraordinar. Poate începe prin a prezenta lumii date credibile despre câți cetățeni chinezi au fost infectați cu adevărat, câți au murit și cum s-a răspândit mai exact această ciumă”.
Până atunci, nu există niciun motiv pentru care liderii americani sau liderii oricăror altor țări să creadă ceea ce spune Partidul Comunist Chinez. Cooperarea cu un astfel de regim, indiferent de beneficii, ar trebui să fie eliminată din discuție, concluzionează The Federalist.