Împrumutul poate deveni mai ieftin prin reorientarea către o altă monedă, dar pot apărea noi comisioane şi costuri cu schimbul valutar.
Mai multe bănci permit schimbarea monedei în care a fost luat un credit. Conversia monedei înseamnă, de exemplu, schimbarea monedei creditului din lei în euro, fără a schimba banca şi fără a obţine un împrumut mai mare. Avantajele: creditul devine mai ieftin deoarece „mutarea“ se face către o monedă mai atractivă.
Pe lista băncilor care permit clienţilor să schimbe moneda împrumutului contractat se află BCR, BRD, Alpha Bank, Bancpost, Piraeus Bank şi Garanti Bank. Conversia este diferită de refinanţ are, care poate fi realizată şi prin contractarea unui împrumut de la altă bancă şi care presupune achitarea comisionului de rambursare anticipată, respectiv a celui de acordare a noului împrumut.
Băncile pot percepe comisioane în cazul în care este schimbată moneda creditului, dar acestea sunt de obicei mai mici decât cele care ar fi suportate în cazul refinanţării, tocmai pentru a împiedica migraţia clienţilor către ale instituţii finanţatoare. Cei care schimbă moneda creditului vor suporta şi costurile schimbului valutar. Pe de altă parte, conversia monedei creditului se realizează de cele mai multe ori fără ca banca să solicite noi adeverinţe suplimentare care să dovedească veniturile persoanei împrumutate. Migrări pe dobânzi mai mici Cei care schimbă moneda în care s-au împrumutat se orientează către valute mai ieftine. „Opţiunea clienţilor de a schimba moneda la creditul obţinut anterior se datorează în principal nivelului mai redus al dobânzii creditelor denominate în moneda nouă“, afirmă reprezentanţii Garanti Bank.
Aceştia afirmă că au observat preferinţa clienţilor către conversia creditelor din lei în euro şi a celor din euro în franci elveţieni. Creditele în franci au cel mai mic cost iniţial, dar în timp acestea se pot dovedi mult mai scumpe decât în momentul contractării. În acelaşi timp, creditele în euro sunt mai ieftine decât cele în lei. Reprezentanţii brokerului de credite Morgage Capital Group anticipează fuga românilor de monede exotice.
„Estimăm o creştere a numărului clienţilor care îşi vor converti creditele luate, mai ales a celor care s-au împrumutat în monede exotice, în special franci elveţieni“, afirmă Bogdan Furnică, managing partner la compania menţionată. Strategiile băncilor BRD le permite clienţilor numai conversia în lei a creditelor contractate în euro. Cei care vor pot scăpa, astfel, de riscul valutar (deprecierea leului care duce la majorarea sumelor datorate lunar). Banca nu practică comisioane în cazul conversiei împrumutului, singurul cost suportat de clienţi urmând să fie cel de schimb valutar. Instituţia bancară menţionată nu are în ofertă împrumuturi în monede exotice. Spre deosebire de celelalte bănci, Garanti Bank consideră conversia monedei o refinanţare internă şi percepe comisionul de rambursare anticipată a vechiului împrumut, respectiv pe cel de acordare a noului împrumut. Banca le permite clienţilor să facă conversia în orice monedă în care acordă credite. ALTERNATIVĂ Şi refinanţarea poate ieftini creditul Cei care s-au împrumutat pot apela şi la refinanţări pentru a ajunge să aibă un credit mai ieftin. Refinanţarea înseamnă contractarea unui credit nou cu ajutorul căruia este plătit cel vechi. Achitarea în avans a împrumutului vechi înseamnă de cele mai multe ori plata unui comision de rambursare anticipată, care poate ajunge până la 5% din suma rămasă de returnat. În acelaşi timp, contractarea unui împrumut nou presupune de cele mai multe ori achitarea comisionului de acordare.
Aceasta „la pachet“ cu toate actele care trebuie depuse la banca de la care este luat noul credit şi cu un document de la prima bancă ce trebuie să indice cât de mare este împrumutul ce urmează să fie refinanţat. Scrisoarea de refinanţare poate costa şi 150 de euro.