Controlorii ieşeni şi-au angajat un avocat şi pe 11 februarie îşi vor exprima în instanţă nemulţumirea faţă de hotărârea şefilor lor, de reintroducere a planului lunar de amenzi.
„Iniţial erau 24 de contestatari, însă, câţiva controlori s-au retras pentru că au fost ameninţaţi de conducere. Şefii au sunat-o pe mama unui controlor care lucrează la o tonetă RATP şi i-au dat de înţeles că rămâne fără loc de muncă dacă fiul ei nu renunţă la plângere. Eu o să merg înainte cu procesul, au introdus abuziv planul de amenzi, ne-au luat pe decembrie 200 -300 lei din salariul de 800 lei. Cei din birouri vor să îşi păstreze salariile pe spatele ieşenilor. Ce să facem noi acum ca să ne facem norma de 40 de contravenienţi descoperiţi lunar? Să păzim bătrânii sau copiii şi să-i amendăm dacă nu au compostat bine?”, a precizat Claudiu Sucilă, reprezentantul controlorilor.
Poziţia conducerii RATP
De cealaltă parte, conducerea RATP susţine că mulţi controlori nu tăiau chitanţe pentru amenzile date şi „se înfruptau” din bani. „Cel mai vehement dintre contestatari nu a dat nicio chitanţă vreme de trei luni, el a spus că a şi eliberat abonamente, i-am făcut plângere penală pentru abuz în serviciu. Au fost mai multe semnale că ei îşi trag bani. Am primit un mail care spunea exact aşa: «Plătiţi-vă controlorii pentru că au ajuns să cerşească!» Unul ceruse o cafea ca să nu îi aplice amendă călătorului. Planul de amenzi din 2006 era dublu faţă de cel introdus în 2008. Acum, dacă varsă în casierie 400 lei pe lună, adică dacă au 20 de călători amendaţi, realizează 90% din salariu iar pentru restul de 10% din plan trebuie să încheie procese verbale pentru alţi 20 de contravenienţi”, a precizat Adrian Mihai, purtător de cuvânt la RATP Iaşi.