Control în vămi pentru depistarea drogurilor. Autoritatea Vamală revine la vechile obiceiuri: specialiști cu câini la granițe
- Nicola Răducan
- 8 septembrie 2023, 14:05
Abundența de știri despre indivizi prinși drogați la volan sau care atacă persoane vulnerabile pentru a face rost de bani pentru droguri vine să confirme faptul că în România s-a dezvoltat o importantă piață pentru comercializarea stupefiantelor. Autoritatea Vamală Română ia măsuri în vederea îmbunătățirea activității de supravehere și control vamal și fiscal.
S-a ajuns la această situație și din cauză că granițele noastre au fot lăsate fără un control vamal profesionist pentru depistarea drogurilor.
Evenimentul zilei a semnalat în mai multe rânduri că, în perioada 1990-2000, în cele mai importante vămi din România existau polițiști și câini specializați în depistarea heroinei, canabisului și pastilelor de Ecstasy.
Apoi n-au mai fost. Consumul de droguri a crescut, Ecstasy a fost înlocuit de MDMA, echivalentul său sub formă de praf, unii polițiști, chiar de la Antidrog, au căzut ispitei cocainei, drogul cel mai scump, sau amfetaminei.
În ultimul deceniu consumul mondial de supefiante a crescut puternic, arată ultimele rapoarte ale Organizației Națiunilor Unite, iar acest trend se observă și în România.
Din județul Sălaj, acolo unde s-a înregistrat un consum mare de droguri, vine o știre importantă. Pentru prima oară, în dotarea Biroului Vamal Județean va intra o unitate specializată în depistarea drogurilor și altor substanțe interzise care sunt introduse în pachete de marfă importate.
Unitatea va dispune de lucrători special pregătiți, dar și de un câine antrenat să depisteze droguri, arme chimice, biologice sau alte mărfuri periculoase.
Măsuri noi și echipe canine pentru găsirea de droguri, țigări și arme
Despre măsurile urgente luate de Autoritatea Vamală din România a vorbit la Radio România Actualități șeful Biroului Vamal Zalău, Dumitru Dode. El a vorbit despre intensificarea misiunilor de control pentru prevenirea și combaterea traficului cu țigări și droguri, instituția urmând să fie dotată cu detectoare de ultimă generație.
„O să avem un departament în cadrul Biroului Vamal, cu trei lucrători, cu câine și cu scannerele respective, detector de droguri. La nivel local desfășoară activități în mod operativ o echipă de control vamal antidrog și fizic. La nivel național este vizată inclusiv mărirea echipelor canine”. Dumitru Bode a arătat și ce are în vedere Autoritatea Vamală Română pentru diminuarea traficului și contrabandei prin punctele de frontieră:
- mărirea numărului de echipe canine prin continuarea programului de formare a echipei canine antitabac, astfel încât să asigure prezența și utilizare acestora în toate punctele de trecere a frontierelor, cât și în cadrul echipelor mobile care își desfășoară activitatea în zonele de risc ridicat în contrabanda cu țigări.
- intensificarea controalelor, inclusiv cu echipaj canin, și utilizarea de echipamente ultraperformante care urmăresc prevenirea traficului de droguri, țigări și chiar armament.
Lipsa unei legislații cu pedepse și pentru consumatori va întreține însă flagelul.