Criza lemnului de foc destinat populaţiei este cauzată şi de intrarea recentă în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 51/2016 privind contravenţiile silvice, prin care controalele au devenit abuzive, susţin reprezentanţii Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România - Nostra Silva, într-un comunicat de presă, transmis Agerpres.
“Abuzurile controlului, pe care le-am semnalat din august în scrisori deschise şi memorii oficiale adresate d-lui ministru, precum şi intrarea în vigoare a OUG 51/2016, conduc la blocarea activităţilor din silvicultură şi exploatări forestiere. Efectul blocajului: criza lemnului de foc, care afectează peste 3,5 milioane gospodării care se încălzesc cu lemn de foc şi o criză a aprovizionării industriei lemnului cu resursă", afirmă forestierii.
Aceştia atenţionează, totodată, că "în aceste condiţii, lemnul de foc va rămâne în pădure, iar populaţia va îngheţa de frig la iarnă". De asemenea, proprietarii de păduri susţin că avem o criză a lemnului de foc pentru populaţie, cu preţuri exorbitante care ajung şi la 500 de lei pe metrul cub.
Astăzi, premierul Dacian Cioloş a anunţat, la începutul şedinţei săptămânale de Guvern, că, în perioada august - octombrie, au fost desfăşurate circa 55.000 de controale în domeniul silvic, care s-au soldat cu aproape 1.000 de dosare penale.
Premierul a solicitat continuarea acestui mod de lucru în perioada următoare, ţinând cont de faptul că, în opinia sa, coordonarea între Ministerul Afacerilor Interne şi Garda Forestieră "pare să dea rezultate".
Pe de altă parte, Cioloş a cerut Ministerului Mediului să vină cât mai rapid cu clarificări, inclusiv legislative, pentru a se putea asigura punerea la dispoziţia populaţiei a unor cantităţi suficiente de lemn de foc.
Conform Inventarului Forestier Naţional (IFN), realizat în perioada 2008 - 2012, România deţine circa 6,9 milioane de hectare de păduri, din care 51% în proprietate privată. De asemenea, au fost înregistraţi circa 830.000 de proprietari de pădure.
De asemenea, datele publicate în Raportul furnizat de Institutul Naţional de Statistică relevă faptul că 3,5 milioane de locuinţe se încălzesc în România cu biomasă, consumul total fiind de 19,5 milioane tone. Din acest total de biomasă, biomasa forestieră reprezintă o pondere covârşitoare.