Controale prelungite la firme, cu ajutorul legii

Lacunele din legislaţie permit controlorilor fiscali să "târască" o inspecţie ani buni, chiar dacă nu au voie să facă acest lucru decât 6 luni.

Deşi este precizat în Codul de Procedură Fiscală că inspecţiile fiscale nu ar trebui să dureze mai mult de şase luni, în cazul marilor contribuabili - cu cifre de afaceri mai mari de 70 de milioane de lei - controalele ajung câteodată să se întindă şi mai mulţi ani. Din cauza unei lacune legislative s-a ajuns aici, nicăieri nu se precizează un termen maxim pentru suspendarea controlului.

Potrivit revistei "Capital", orice inspecţie fiscală poate fi întreruptă pentru diverse motive, cum ar fi cererea de informaţii suplimentare de la alte instituţii sau decizia de a controla firme partenere pentru a elucida eventuale suspiciuni. Legea în vigoare nu prevede un termen maxim pentru suspendarea inspecţiei şi nici o limitare a numărului de întreruperi a procedurii. Din acest motiv, inspecţiile care ar trebui să dureze trei sau şase luni ajung să fie de fapt de unu sau doi ani.

ANAF nu intenţionează să schimbe legea

"Posibilitatea suspendării inspecţiei fiscale pe o perioadă nedeterminată şi ori de câte ori organele de control consideră necesar face ca mulţi dintre contribuabili să fie hărţuiţi inutil, pe perioade lungi", a declarat Sorin Istrate, managing partner Contexpert, citat de "Capital".

Conform oficialilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în prezent nu există nicio intenţie de modificare a actualei legislaţii. " Fiscul nu are niciun interes să rezolve această problemă, principalul motiv fiind, în opinia noastră, organizarea internă defectuoasă", a precizat oficialul Contexpert.

Potrivit acestuia, din practică, este bine ştiut că nestabilirea unui termen-limită poate duce la tergiversarea lucrurilor la infinit. "Fiscul nu are interesul să rezolve această problemă, principalul motiv fiind organizarea internă defectuoasă." SORIN ISTRATE, managing partner Contexpert