Cei care sunt plătiţi pe drepturi de autor sau trăiesc din chirii trebuie să-şi plătească singuri dările la sănătate, iar dacă au mai lucrat fără a plăti această contribuţie o achită retroactiv din 2006.
Anunţul vehiculat anul trecut că angajatorii vor fi cei care achită contri buţiile la pensii, şomaj şi sănătate pentru cei care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală nu mai e de actualitate. La fondul de sănătate, angajaţii trebuie să-şi achite singuri contribuţiile o dată pe an, până la 25 ianuarie, respectiv 27 ianuarie în acest an.
"Persoanele obligate să plătească asigurarea de sănătate anual sunt cele care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor (chirii), dividende şi dobânzi, din drepturi de proprietate intelectuală şi alte venituri care se supun impozitului pe venit, numai în cazul în care nu realizează venituri din salarii, ac tivităţi independente, şomaj", spune Lidia Comaroni, şef Serviciu Relaţii Publice la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB).
În aceeaşi situaţie sunt şi cei care realizează venituri din agricultură şi silvicultură.
Cum se achită dările anuale
Legea prevede că banii datoraţi de persoanele menţionate mai sus nu trebuie achitaţi în totalitate pe 25 ianuarie în anumite situaţii. "Dacă aceste persoane realizează, până la data de 31 decembrie a anului în curs, venituri sub nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară (n.r. - 8.040 lei) atunci acestea plătesc contribuţia până pe 25 a lunii ianuarie a anului următor, calculată la nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară (n.r. - 442 de lei). Diferenţele se achită la momentul regularizarii (maximum 60 de zile de la data comunicării deciziei finale de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală), cota de contribuţie fiind de 5,5%", mai explică oficiali CASMB.
Nu plătesc contribuţia la sănătate cei care pe lângă drepturi de autor, chirii, dividente, dobânzi au şi contract de muncă.
Pentru a afla cât aveţi de plătit trebuie să prezentaţi documente date de angajator, cu veniturile obţinute, la ghişeele casei de asigurări de care aparţineţi. Personalul specializat realizează calculele şi comunică suma datorată, urmând să optaţi pentru una dintre cele două modalităţi de plată: în numerar la casierie sau prin cont bancar (cu Ordin de Plată). Declaraţiile de sănătate pot fi transmise şi prin poştă, cu confirmare de primire, sau online.
Dacă vă încadraţi în categoriile menţionate şi mergeţi să achitaţi contribuţia la sănătate trebuie să dovediţi şi veniturile impozabile obţinute în ultimii cinici ani şi faptul că aţi contribuit la sănătate. Mai nou, casele de asigurări au acces la baza de date a ANAF, ceea ce le permite să trimită somaţii de plată la domiciliul celor care au avut diverse contracte la care nu au achitat contribuţia la sănătate.
"Nu mi-a spus nimeni că trebuie să plătesc aceşti bani"
"Am contract de drepturi de autor din 2009, iar acum am aflat că trebuie să achit contribuţie la sănătate retroactiv pe doi ani. Nu am primit niciodată o înştiinţare că trebuie să plătesc aceşti bani, nici de la casa de asigurări, nici de la resurse umane. Mi se pare o bătaie de joc ce se întâmplă", spune un tânăr de 28 de ani, care trăieşte exclusiv din contractul în cauză, fără să fi beneficiat în ultimii 5 ani de asistenţă medicală în sistemul public.
Bălbâielile în reglementarea contribuţiilor pentru cei care obţin venituri din activităţi independente sunt criticate şi de societatea civilă. "Principiul că toţi cei care obţin un venit trebuie să achite şi contribuţie la sănătate e corect, însă legile sunt des schimbate şi fără logică. Ar trebui mai clar formulate, iar strategia fiscală de colectare a contribuţiilor ar trebui gândită pe termen lung", e de părere Suzana Dobre, de la Societatea Academică Română.
USTURĂTOR
Cum se calculează penalităţile
Cei care au contracte la care ar trebui să plătească asigurări de sănătate şi nu o fac sunt penalizaţi, sancţiunile fiind uneori mai mari decât suma datorată. Sumele de plată depind de vechimea restanţelor.
Până la 1 iulie 2010, majorările de întârziere au fost de 0,1% pentru fiecare zi. După 1 iulie 2010, se calculează astfel: pentru fiecare zi de întârziere se plăteşte o penalizare de 0,05%. În plus, se adaugă penalităţi după cum urmează:
- între 0-30 zile – nu se adaugă,
- între 30-60 de zile - 5% din suma datorată,
- peste 60 de zile – 15% din suma datorată.
Termenul de prescripţie a plăţii contribuţiei la sănătate este de 5 ani. Pentru recuperarea sumelor datorate, casele de asigurări de sănătate pot recurge la somaţii de plată şi la procedura executării silite.