Contre pe tema vaccinurilor: Companiile farmaceutice sunt la cuțite. Sunt eficiente serurile actuale împotriva tulpinii Omicron?

Vaccin. sursa: arhivă

Universitatea din Oxford a transmis, prin reprezentanții săi, informații care dau peste cap planurile tuturor companiilor farmaceutice. Chiar dacă AstraZeneca a precizat că este pregătită să dezvolte rapid o versiune actualizată a serului imunizator dezvoltat împreună cu Oxford, experții în Sănătate spun că nu există „nicio dovadă” momentan că vaccinurile actuale nu atacă tulpina Omicron. Între timp, Moderna spune că, de fapt, este puțin probabil ca serurile să fie la fel de eficiente.

Experții de la Universitatea din Oxford au transmis că, în prezent, există date limitate privind varianta Omicron, dar primele semne sugerează că nu este nevoie ca populația intre în panică. Cea mai importantă universitate a confirmat că va întreprinde o analiză a impactului variantei asupra vaccinului său, după ce AstraZeneca a făcut o declarație similară săptămâna trecută.

Oxford: Vaccinurile au continuat să ofere protecție

„În ciuda apariției unor noi variante în ultimul an, vaccinurile au continuat să ofere niveluri foarte ridicate de protecție împotriva bolilor grave și nu există dovezi până în prezent că în cazul Omicron situația e diferită. Cu toate acestea, dispunem de instrumentele și procesele necesare pentru dezvoltarea rapidă a unui vaccin COVID-19 actualizat, în cazul în care acest lucru ar fi necesar”, au transmis reprezentanții Universității din Oxford.

Potrivit primelor informații, oamenii de știință din Africa de Sud, de unde se crede că provine varianta Omicron, au început deja mai multe analize pentru a evalua cât de eficiente sunt vaccinurile anti-COVID-19 împotriva noii variante.

Omicron prevede zeci de mutații despre care se crede că vor schimba modul în care se va comporta virusul, inclusiv capacitatea sa de a infecta indivizi în ceea ce privește și persoanele trecute anterior prin boală.

Moderna susține contrariul

Informația vine în contextul în care, marți, șeful Moderna a declarat că este puțin probabil ca vaccinurile COVID-19 să fie la fel de eficiente împotriva variantei în cauză.  Premierul Boris Johnson a sugerat, de asemenea, că există primele semne că vaccinurile ar putea să nu fie la fel de rezistente. „Se pare că Omicron se răspândește foarte rapid și se poate răspândi între persoanele care sunt vaccinate cu două doze”, a spus premierul Marii Britanii, sâmbătă.

Și, deși nu există încă suficiente date pentru a oferi dovezi convingătoare, unii oameni de știință au fost de acord că, în teorie, Omicron ar putea fi mai capabil să se eschiveze de protecția oferită de vaccinuri decât alte variante.

Wendy Barclay, expert în virusuri respiratorii de la Imperial College London, a explicat că acest lucru se datorează faptului că vaccinurile care au fost lansate induc o serie de anticorpi care să atace ținte la nivelul proteinei spike a virusului. Alte variante, însă, precum Delta, prezintă mutații la ceea ce poartă numele de situsuri antigenice ale proteinei, alte situsuri de pe proteina spike, care nu s-au modificat, ceea ce înseamnă că vaccinurile au rămas eficiente în cazul acestora.

„Ceea ce este puțin diferit la această variantă este numărul de modificări la nivelul proteinei spike - aproape toate situsurile antigenice pe care le cunoaștem sunt modificate”, a spus dr. Barclay. Acest lucru sugerează că anticorpii induși de vaccinuri „vor fi compromiși în capacitatea lor de a neutraliza virusul”. Sunt necesare mai multe cercetări, însă, pentru a susține această teorie.

Serurile imunizatoare au prevenit dezvoltarea simptomelor grave

Profesorul Sir Andrew Pollard, unul dintre cei ce se află în spatele vaccinului Oxford/AstraZeneca, i-a asigurat pe britanici că este „extrem de puțin probabil” ca varianta Omicron să conducă la o „redeclanșare” a pandemiei în Marea Britanie. El a precizat că experții trebuie să aștepte „câteva săptămâni” pentru confirmarea acestei informații.

Profesorul Sir Andrew, care prezidează Comitetul comun guvernamental pentru vaccinare și imunizare, a mai spus că majoritatea mutațiilor din Omicron se află în regiuni similare celor întâlnite în alte variante.

„Asta arată că, în ciuda acestor mutații existente în alte variante, vaccinurile au continuat să prevină boli grave pe măsură ce am trecut prin Alpha, Beta, Gamma și Delta.

Cel puțin din punct de vedere speculativ, avem un oarecare optimism că vaccinul ar trebui să funcționeze în continuare împotriva unei noi variante pentru boala gravă, dar, într-adevăr, trebuie să așteptăm câteva săptămâni pentru a primi confirmarea acestui aspect.

Este extrem de puțin probabil să ne confruntăm cu o redeclanșare a unei pandemii la nivelul unei populații vaccinate, așa cum am văzut anul trecut”, a declarat Sir Andrew.