Armata ucraineană a anunțat, vineri, că a obținut succes în două zone ale frontului de sud. În urma contraofensivei Kievului, forțele Moscovei au început să se retragă în estul și sudul Ucrainei, conform declarațiilor făcute de șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia.
Comentariile exprimate contrazic evaluările recente făcute de președintele rus, Vladimir Putin, conform cărora Ucraina ar fi suferit pierderi „catastrofale„ și că situația de luptă s-ar fi calmat.
Ucrainenii continuă să desfășoare operațiuni ofensive în direcția orașului Melitopol, care este ocupat ilegal, și a portului Berdiansk.
În est, trupele ucrainene au oprit înaintarea Rusiei către orașele Kupiansk și Lîman, a declarat vice-ministrul apărării, Hanna Maliar, într-o postare pe Telegram, vineri. În această săptămână, oficialii ucraineni au accentuat faptul că contraofensiva lor, despre care oficialii occidentali au declarat pentru CNN că „nu corespunde așteptărilor”, va necesita timp, în timp ce premierul Denis Shmîhal a apelat la răbdare.
Șeful mercenarilor Wagner confirmă retragerea trupelor rusești în estul și sudul Ucrainei
„Pe teren acum... armata rusă se retrage pe fronturile Zaporojia și Herson. Forțele armate ale Ucrainei resping armata rusă”, a declarat Evgheni Prigojin pe rețelele sociale.
Anul trecut, Kremlinul a pretins că a anexat regiunile sudice Zaporojia și Herson, cu toate că nu le controlează în totalitate, în timp ce Ucraina a înregistrat recent câștiguri limitate în aceste zone. „Ne spălăm în sânge. Nimeni nu aduce rezerve. Ceea ce ne spun ei este cea mai profundă înșelăciune”, a continuat șeful Wagner, referindu-se la conducerea militară și politică rusă.
La vârsta de 62 de ani, omul de afaceri apropiat Kremlinului, Ebgheni Prigojin, care a fost sancționat de Occident, a devenit o figură proeminentă în cadrul operațiunii rusești din Ucraina și este, totodată, un critic vehement al politicilor Moscovei în această țară.
Forțele sale, sprijinite de zeci de mii de recruți din închisori, au jucat un rol central în capturarea orașului Bahmut din regiunea Donețk. Aceasta a fost cea mai lungă și, probabil, cea mai sângeroasă bătălie din conflict.
Într-un alt val de critici la adresa Kremlinului și a autorităților ruse, Evgheni Prijonin a mai adăugat: „De ce a început operațiunea militară specială?”.