Fiecare nutriţionist are idei proprii despre cum să mâncăm şi ce este mai sănătos pentru corpul nostru! Foarte rar au puncte comune, iar noi cădem pradă unor sfaturi care de cele mai multe ori ne fac rău. Aflăm că legumele sunt mult mai sănătoase prăjite decât fierte, contrar teoriei de până acum, dând totul peste cap.
Teoria porneşte de la un studiu făcut la Universitatea din Granada, Spania, care a încercat să identifice metodele de gătit care elimină proprietățile fenolilor și antioxidanților din majoritatea legumelor mediteraneene.
Experimentul a constat în gătirea a 120 de g de cartofi, dovleac, roșii și vinete în diverse variante (prăjire, sotare, fierbere în apă și fierbere într-un mix de apă și ulei).
Rezultatele au fost uimitoare. Prăjirea legumelor a dus la creșterea fenolilor (substanțe care previn cancerul, diabetul și pierderea vederii), titrează unica
Dacă leguma prăjită avea deja un conținut mare de fenoli, prin prăjirea în ulei de măsline extravirgin, acest conținut crește și mai mult.
Dar atenţie, avem şi un dezavantaj al prăjirii, crește caloriile, pentru că această metodă de gătit este în ulei.
Mai trebuie ştiut faptul că modul de gătit prin fierbere păstrează proprietățile alimentelor doar dacă se consumă și apa în care au fiert, pe care de obicei o aruncăm.