300 de parlamentari aleşi uninominal într-un singur tur, parlament bicameral, şi interzicerea migraţiei politice sub sancţiunea pierderii mandatului parlamentar, sunt replicile legislative la proiectul de revizuire a Constituţiei pe care liderii Uniunii Social-Liberale au convenit să le depună în cursul acestei săptămâni la Parlament sub forma a trei proiecte de lege.
După analizarea conţinuţului şi efectelor proiectului de revizuire a Constituţiei, liderii USL au decis depunerea pentru ziua de miercuri a trei proiecte de lege la Parlament prin care să fie redus numărul senatorilor şi deputaţilor la maximum 300, alegerile să fie în sistem uninominal într-un singur tur, iar migraţia politică să fie interzisă.
Potrivit unor surse parlamentare social-democrate, reducerea numărului de parlamentari ar putea fi propusă sub limita propusă de Băsescu, putând merge până la minimum 280 de parlamentari. Cifra nu a fost încă bătută în cuie de către PSD și PNL, însă este sigur că membrii USL nu îmbrățișează nici în acest condiții ideea parlamentului unicameral, fiind preferat actualul bicameralism.
În prezent, legislativul are în componența sa 471 de parlamentari. În proiectul prezentat de președintele Traian Băsescu se prevede reducerea numărului de senatori şi deputaţi la maximum 300 şi un Legislativ unicameral.
Social-democraţii mai propun alegerea parlamentarilor în sistem majoritar cu un singur tur: colegiul parlamentar este câştigat de candidatul care obţine dintr-un singur tur cel mai mare număr de voturi. Procedura redistribuirii mandatelor este anulată, ea nemaifiind necesară ca în sistemul cu două tururi. Parlamentarul ales sub sigla unei formaţiuni politice, îşi pierde însă automat mandatul dacă demisionează din partidul respectiv pentru a adera la un altul.
Parlamentarii, aleși ca primarii Potrivit liderului social-democrat, Victor Ponta, parlamentarii ar trebui aleşi în colegii din primul tur, asemenea primarilor, aşa cum ar rezulta şi din referendumul iniţiat de şeful statului.
"Eu cred că şi parlamentarii trebuie să fie aleşi din primul tur de scrutin aşa cum va fi la primari şi sper ca PDL să nu se opună acestui lucru aşa cum a făcut în Camera Deputaţilor săptămâna trecută. Această idee rezultă dintr-un referendum al domnului Traian Băsescu, parlamentarul să fie ales ca şi primarul şi sper să nu se răzgândească PDL. Dacă vrem să fim consecvenţi de sus până jos, asta trebuie să facem", a spus Ponta, după şedinţa săptămânală a USL.
El i-a acuzat pe deputaţii PDL că au votat recent, în comisie, împotriva acestei propuneri, deşi fusese înaintată inclusiv de proprii reprezentanţi.
"O să fie foarte greu să găsim pentru fiecare tip de alegeri un alt sistem de alegeri, care să avantajeze PDL şi UDMR. Dacă mergem cu un sistem, mergem cu un sistem de sus până jos", a comentat liderul social-democrat.
USL: candidați unici, la primele parlamentare parțiale Ponta a precizat că Uniunea Social Liberală (USL) va avea candidaţi unici şi pentru alegerile legislative, primul test reprezentându-l desemnarea de candidaţi comuni pentru cele două mandate de deputat rămase vacante, în Neamţ şi Maramureş.
Victor Ponta a mai spus că, pe modelul Opoziţiei din Italia care a avut rezultate foarte bune la alegerile locale, USL va selecta cei mai buni candidaţi unici şi pentru primăriile din celelalte localităţi.
"Acolo unde, practic, bătălia se poate da între un candidat PSD şi unul PNL sau PC putem să lăsăm o competiţie, chiar şi în cadrul USL, dar acolo unde ne batem cu PDL vom merge cu un candidat unic", a explicat liderul PSD, menţionând că aceste lucruri sunt prevăzute deja în protocolul USL. CITIŢI ŞI:
- Boc vs. parlamentarii PDL: Aleșii se tem că reorganizarea țării va reduce numărul funcțiilor politice
- Emil Boc: De ce nu doreşte USL revizuirea Constituţiei
- EXCLUSIV EVZ. Președinția îi răspunde lui Năstase: Șeful statului poate iniția revizuirea Constituției