Evenimentul zilei, declararea capacităţii operaţionale tehnice a facilităţii antirachetă de la Deveselu, care va fi complet operaţională în 2016, a fost comentat de oficialii americani şi români.
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, consideră că scutul de la Deveselu reprezintă “o confirmare a relaţiilor extraordinare dintre Statele Unite şi România”. Totodată, înaltul oficial american este convins că baza de defensivă de la Deveselu este “un sistem de apărare împotriva pericolelor din afara Europei“, ce “nu este îndreptat împotriva Rusiei”.
La rândul său, Bogdan Aurescu, fost ministru de Externe al României şi negociator-şef al Acordului dintre România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România, a punctat câteva impresii despre evenimentul zilei.
“În ce mă priveşte, scutul a fost o provocare din multe perspective, dar mai ales un proiect dus la bun capăt: pentru un negociator nu există o satisfacţie mai mare decât să vadă că litera acordului pe care l-ai negociat devine realitate palpabilă, spre beneficiul ţării tale, care este astfel mai sigură şi mai bine apărată”, a declarat Aurescu.
Sistemul antirachetă de la Deveselu este cel mai important proiect strategic bilateral româno-american pentru ministrul Apărării, Mihnea Motoc, care a participat la ceremonia de declarare a capabilității tehnice a facilității antirachetă Aegis Ashore din cadrul Bazei militare de la Deveselu.
Şi ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a subliniat că declararea capabilității tehnice a facilității antirachetă Aegis Ashore este un moment important pentru România, pentru Statele Unite ale Americii, dar și pentru NATO.
MILITARĂ era o componentă SISTEMULUI gândit de URSS. În 1964 Direcția de Contraspionaj a prins un agent secret al SUA
Devenită Bază NATO, fosta Bază Militară Aeriană Deveselu, construită la cererea URSS pentru statele comuniste care făceau parte din Tratatul de la Varșovia, a fost o țintă prioritară a agenților secreți occidentali, în perioada Războilui Rece. Un atașat militar la București al unei țări membra NATO a fost expulzat, în 1964, după ce a fost prins spionând baza militară din județul Olt CITIŢI MAI MULTE DETALII AICI
Ministrul Apărării răspunde ameninţărilor Rusiei privind scutul de la Deveselu
Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a reafirmat, miercuri, că scutul antirachetă de la Deveselu reprezintă o "facilitate defensivă" care privește apărarea statelor NATO împotriva rachetelor balistice. CITIŢI MAI MULTE DETALII AICI
UMILITOR. O americancă de la baza militară Deveselu a ajuns să fie tratată acasă la un medic, pentru că nu a gasit pat liber în spital. Caz HALUCINANT pentru orice persoană dintr-o ţară civilizată
Aventura unei femei, inginer din baza militară de la Deveselu (Olt) a început atunci când s-a simțit rău și a apelat la serviciile medicale româneşti. După ce a mers la medicul din cadrul bazei militare, femeia a fost trimisă la spitalul din Caracal, unde a aflat că suferă de pneumonie şi necesită internare. După ce medicii i-au spus că trebuie să doarmă cu încă o persoană în pat, aceasta a mai mers la alte două spitale unde a întâmpinat însă aceeaşi situaţie. În final, o doctoriţă a hotărât să o trateze la ea acasa. Întreaga poveste a fost publicată pe contul de Facebook al Ambasadei Statelor Unite în România. CITIŢI MAI MULTE DETALII AICI