Continent redescoperit după 115 milioane de ani. Cum a dispărut
- Alexandru Sălăvăstru
- 18 noiembrie 2023, 23:53
În urmă cu 115 milioane de ani, un întreg continent a dispărut de pe Pământ. Acum, cercetătorii au găsit locul unde se ascunde continentul misterios.
Continentul Argoland, care se pare că a dispărut după separarea de Australia în urmă cu 155 de milioane de ani, a fost descoperit. Potrivit cercetărilor, întinderea de 5.106 kilometri se numește Argoland. Acest continent făcea parte cândva din „supercontinentul Gondwana”.
Vechiul continent a dispărut în urmă cu 155 de milioane de ani
Cei care au făcut descoperirea sunt geologii de la Universitatea Utrecht din Olanda. Inițial, continentul a plutit în derivă spre nord-vest, unde există în prezent mai multe insule din Asia de sud-est.
Chiar dacă există puține dovezi despre Argoland, cercetătorii l-au comparat cu alt continent preistoric, Greater Adria. Acesta din urmă a fost redescoperit în 2019. De asemenea, acesta s-a desprins în mai multe fragmente care au fost împărțite între bazinele oceanic înainte de a deveni o placă tectonică singulară.
Cu secole în urmă, aceasta a fost integrată în suprafața Pământului și singura dovadă rămasă a existenței sale a fost un strat superior care a format munții din sudul Europei.
Cercetătorii au petrecut șapte ani pentru a confirma cu adevărat descoperirea
Descoperirea ar putea ajuta la explicarea a ceva cunoscut sub numele de linia Wallace. Aceasta este o graniță imaginară ce separă fauna din Asia de Sud-Est de cea australiană:
„Am avut de-a face literalmente cu insule de informații, motiv pentru care cercetarea noastră a durat atât de mult. Am petrecut șapte ani punând cap la cap totul”, a declarat autorul studiului Eldert Advokaat.
Cercetările au fost efectuate în structura mai multor insule, inclusiv Sumatra, Insulele Andaman, Borneo, Sulawesi și Timos:
„Aveam de-a face, la propriu, cu insule de informații, motiv pentru care cercetările noastre au durat atât de mult. Am petrecut șapte ani pentru a pune cap la cap puzzle-ul. Situația din Asia de Sud-Est este foarte diferită de cea din locuri precum Africa și America de Sud, unde un continent s-a rupt net în două bucăți.
Argoland s-a fragmentat în mai multe bucăți diferite. Acest lucru ne-a obstrucționat viziunea asupra călătoriei continentului”, a declarat cercetătorul universitar Eldert Advokaat.
Numeroasele fragmente din continent au ajuns la destinații diferite, toate în același interval de timp
Fragmentarea acestuia a început în urmă cu 300 de milioane de ani. În urmă cu aproximativ 215 milioane de ani, un eveniment necunoscut a dus la dezmembrarea și sfărâmarea sa accelerată.
În cele din urmă, Argolnad s-ar fi strecurat între sisteme geologice vecine atât în Himalaya, cât și în Filipine. Acest indiciu a fost crucial pentru a determina locația mai mare, dar ascunsă, a continentului – unul format din mai multe fragmente care au devenit un arhipelag separat de bazine oceanice.
Pornind de la această ipoteză, ei au descoperit că Argoland nu dispăruse cu adevărat. A supraviețuit ca un „ansamblu foarte extins și fragmentat” sub insulele din estul Indoneziei.