Perioada de utilizare a vechilor abecedare și manuale pentru clasa a II-a se extinde. Decizia a fost luată în contextul în care contestațiile și procesele în instanță pot prelungi cu câteva luni perioada în care elevii nu vor avea manuale digitale.
La solicitarea primului-ministru Victor Ponta ca elevii claselor I şi a II-a să aibă cât mai repede manuale la dispoziţie, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a decis să extindă perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I, până la finalizarea licitaţiei privind manualele digitale. Prin ordin al ministrului Educaţiei, inspectoratele şcolare judeţene au obligaţia ca, în regim de urgenţă, să completeze stocurile de manuale şcolare pentru clasa I. Pentru clasa a II-a se vor folosi vechile manuale, existente deja în şcoli”, a anunțat ieri dupăamiază ministerul Educației.
Măsura este luată în contextul în care contestațiile editorilor de manuale, nemulțumiți de firmele desemnate câștigătoare de ministerul Educației, ar putea prelungi luni de zile de acum încolo desemnarea firmelor care vor furniza noile manuale digitale. În acest moment, alt grup de experți din cadrul Centrului Național de Evaluare și Examinare reevaluează cele 21 de oferte pentru manuale digitale primite inițial, după ce 10 sesizări au fost depuse la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor.
Legea permite contestații după contestații
Contactați de reporterii EVZ, reprezentanții CNSC au explicat că, potrivit legii, după ce Ministerul Educației va reevalua ofertele și va da o decizie, firmele nemulțumite pot depune iarași contestație la CNSC. Și în cazul în care ministerul sau câștigătorii ar contesta decizia CNSC la Curtea de Apel, după ce șefii de la Educație vor atribui contractul, decizia acestora ar putea fi iarași contestată la CNSC, potrivit legii.
Descalificați câștigătorii!
Războiul între câștigătorii licitației și restul editorilor a mai marcat ieri un nou episod. Federaţia Editorilor din România (FER) a cerut Ministerului Educaţiei descalificarea ofertelor declarate iniţial câştigătoare, motivând că acestea ar fi fost „desecretizate” şi deja prezentate publicului larg.
„E un rău mai mare să se învețe după vechile manuale”
Directorul CD Press Publishing House, firma care a avut cele mai multe oferte câștigătoare la licitația organizată de MEN, este de părere că soluția așteptării manualelor noi ar fi mai bună. „E un rău mai mare să se comande de la edituri care au câștigat acum 12-15 ani, când nu exista o legislație privind achizițiile publice. Se dau bani degeaba pe manualele vechi, în condițiile în care programa a fost schimbată, iar aceste manuale nu vor putea fi folosite”, ne-a spus Costin Diaconescu.