CONSUMUL ridicat a împins în SUS economia cu 3,7% în 2015. Cât de SĂNĂTOASĂ e creşterea?

CONSUMUL ridicat a împins în SUS economia cu 3,7% în 2015. Cât de SĂNĂTOASĂ e creşterea?

România a consemnat, anul trecut, o creștere economică mai mare cu 3,7% raportat la 2014, fiind susţinută în special de consumul ridicat, potrivit datelor publicate astăzi de către Institutul Naţional de Statistică (INS). Comparativ cu trimestrul al treilea din 2015, Produsul Intern Brut (PIB) în trimestrul patru a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,1% faţă de intervalul din anul precedent, potrivit datelor provizorii.

Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2015 a fost de 710,267 miliarde de lei, în creștere - în termeni reali - cu 3,7% față de anul 2014.

Față de trimestrul IV din 2014, creșterea în ultimul trimestru din 2015 a urcat cu 3,7% pe seria brută și cu 3,8% pe seria ajustată sezonier.

Agricultura, codaşă

La creșterea PIB în anul trecut au contribuit toate ramurile economiei, cu excepția agriculturii, silviculturii și pescuitului, contribuții pozitive mai importante având următoarele ramuri: comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transportul și depozitarea; hotelurile și restaurantele (+1,0%), cu o pondere de 15,8% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 6,4%. 

De asemenea, construcțiile au avut o pondere de 7,4% la formarea PIB, pe un  volum de activitate majorat cu 8,8%. Informațiile și comunicațiile au înregistrat o creștere semnificativă a volumului de activitate (11,8%), iar industria, de 2%.

Cheltuielile populaţiei au urcat cu 6%

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat, în principal, cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 6,2% contribuind cu 3,8% la creșterea PIB, și formării brute de capital fix, cu o contribuție de +1,8%, consecință a creșterii cu 7,5% a volumului său. 

"O contribuție negativă importantă la creșterea PIB a avut-o exportul net (-1,6%), consecință a creșterii cu 4,7% a volumului exporturilor de bunuri și servicii corelată cu o creștere mai mare a volumului importurilor de bunuri și servicii, cu 8,4%", spune INS.

Comisia Națională de Prognoză a revizuit în creștere la 4,2% proiecția privind avansul PIB-ului pentru acest an și estimarea pentru 2015 la 3,7%.

Ministrul Finanţelor: Atenţie la consumul ridicat!

Ministrul Finanţelor, Anca Paliu, a avertizat recent că o creştere economică peste potenţial este cea mai periculoasă, pentru că poate conduce la dezechilibre, având în vedere că într-o astfel de situaţie consumăm mai mult decât producem.

Ea a reamintit că România a mai avut astfel de probleme în perioada dinaintea crizei, iar acum este important ca autorităţile să se concentreze pe reformele structurale necesare pentru creşterea potenţialului economiei româneţti.

"Acum avem o creştere de invidiat, dar trebuie să fim atenţi la aceste provocări, să canalizăm creşterea economică în sensul creşterii investiţiilor şi a exporturilor şi cumva consumul, care este deja la un nivel ridicat, să nu mai crească prea mult. Această situaţie în care consumul excede producţia duce la dezechilibre”, a mai spus Anca Paliu Dragu.