Consumul de GRĂSIMI SATURATE dezvoltă CANCERUL PULMONAR

Oamenii care consumă grăsimi saturate, precum untul sau carnea de porc, sunt predispuși la cancer pulmonar decât cei care consumă alimente cu conținut scăzut în grăsimi.

Comparativ cu cei care nu au consumat multe grăsimi în alimentația, oamenii care mâncat foarte multe grăsimi saturate au avut cu 14 % mai multe șanse de a obține cancere pulmonare, potrivit unui studiu, citat de Reuters. Pentru foștii fumători, riscul suplimentar al unei diete bogate în grăsimi a fost de 15%. Cea mai bună modalitate de a reduce riscul apariției cancerului pulmonar este de a nu fuma și a avea o dietă sănătoasă care pot să ajute la reducerea cancerului pulmonar, a declarat, co-autorul  studiului Danxia Yu de la Universitatea Vanderbilt Medical Center din Nashville, Tennessee. ”Concret, descoperirile noastre sugerează  creșterea aportului de grăsimi poli-nesaturate reducând în același timp aportul de grăsimi saturate, în special în rândul fumătorilor  pot preveni nu numai bolile cardiovasculare, ci și cancerul pulmonar”,  a spus Danxia Yu.

Asociația Americană ”Heart” recomandă dieta fără grăsimi saturate  pentru a opri Hipertensiune arterială (DASH) sau o dietă în stil mediteranean pentru a ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. Ambele diete subliniază gătitul cu uleiuri vegetale fără  grăsimi nesaturate, consumul de nuci, fructe, legume, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, cereale integrale, pește și păsări de curte și limitând carnea roșie și zaharurile adăugate și sarea. ”Aceste linii directoare sunt aceleași pentru evitarea bolilor de inimă, a accidentului vascular cerebral și a diabetului, și aș spune că acestea pot ajuta la prevenirea cancerului în general și-n special  la cancerul pulmonar”, a spus Dr. Nathan Berger, cercetător la Case Western University și  la Spitalul  Universității din Cleveland, care nu a fost implicat în studiu.  Pentru studiul actual, cercetatorii au analizat date din 10 studii publicate anterior în Statele Unite, Europa si Asia, care au analizat modul în care aportul de grăsimi din  alimente influențează cotele de malignități pulmonare. În combinație, studiile mai mici au avut mai mult de 1,4 milioane de participanți, inclusiv 18,822  cazuri de cancer pulmonar identificate în timpul unei urmăriri medii medicale de mai mult de nouă ani. Cercetătorii au sortat participanții în cinci categorii, de la cel mai mic la cel mai mare consumator  de grăsimi totale și saturate. Ei au sortat, de asemenea, participanții în cinci grupuri, variind de la cele mai mici până la cele mai mari cantități de grăsimi nesaturate dietetice. In general, persoanele care au mâncat cele mai nesaturate grăsimi au fost cu 8% mai puțin  să dezvolte cancer pulmonar decât persoanele care au mâncat cele mai puține cantități, spun cercetătorii în Journal of Clinical Oncology. Înlocuirea a cinci procente de calorii din grăsimile saturate cu grăsimi nesaturate a fost asociată cu un risc de 16% mai mic de cancer pulmonar cu celule mici și cote de 17% mai mici, pentru un alt tip de malignitate pulmonară cunoscut sub numele de carcinom cu celule scuamoase.