Persoanele care au instalaţii de până la un megawatt vor putea livra electricitatea „verde” nefolosită în reţea şi să primească gratuit atunci când au nevoie.
Cine nu şi-ar dori să îşi producă singur necesarul de energie electrică sau termică ori măcar cea mai mare parte din ea? Asta ar însemna independenţă faţă de actualii furnizori, faţă de preţurile în creştere. Pe de altă parte, nicio măsură guvernamentală nu încurajează acum consumatorii casnici să-şi producă singuri energia.
Surplusul, înapoiat când este consumul mare
Un proiect al autorităţilor poate veni în sprijinul persoanelor fizice care îşi vor monta instalaţii de producere a electricităţii din surse regenerabile, pentru asigurarea consumului propriu. Este vorba de acei consumatori care deţin instalaţii de producere de până la 1 MW şi folosesc peste 51% din electricitatea produsă în scopuri proprii.
Astfel, Ministerul Economiei intenţionează să trimită la parlament, unde se află acum în lucru un proiect de act normativ de modificare a Legii nr. 220/2008 pentru promovarea energiei „verzi”, un amendament prin care furnizorii de energie vor fi obligaţi să asigure serviciul de „regularizare a consumului de energie din surse regenerabile”.
Altfel spus, furnizorii de electricitate vor fi obligaţi să preia, fără plată şi indiferent de intervalul orar, surplusul de energie generată de aceşti auto producători şi să le înapoieze cantitatea când consumul va depăşi producţia, ne-a declarat Alexandru Săndulescu, director în cadrul ministerului.
„Dacă discutăm de energie fotovoltaică, de exemplu, furnizorii vor fi obligaţi să-i preia persoanei producţia din cursul zilei şi să i-o returneze seara, când e vârful de consum”, a explicat Săndulescu.
Costuri mai mici
În acest fel, pentru persoanele fizice ar fi mai ieftin decât dacă ar trebui să stocheze energia produsă în baterii. „Şi prin astfel de mijloace putem să încurajăm utilizarea resurselor regenerabile”, a completat oficialul.
„Cred că acest amendament va trece în dezbaterile din parlament”, spune Dana Duică, director executiv al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană. Potrivit acesteia, este „absolut logic şi firesc” să fie introdusă această prevedere, pentru că şi în Europa micii producători sunt susţinuţi în acest fel. În cursul unui an fiscal, cantitatea de energie electrică preluată de furnizor trebuie să fie returnată integral autoproducătorului, a mai arătat Dana Duică.
Un proiect similar de sprijinire a micilor producători de energie verde a mai fost promovat de Ministerul Economiei, în 2008, printr-un proiect de hotărâre de guvern, care nu a mai fost aprobat pentru că a apărut Legea 220, care nu a mai inclus însă şi această prevedere. Acum legea se află în lucru pentru modificări la parlament.
„Furnizorii vor fi obligaţi să preia energia produsă ziua şi să o returneze seara, când e consum.“, ALEXANDRU SĂNDULESCU, director în cadrul Ministerului Economiei
ÎN LUCRU
AFM pregăteşte „Casa Verde” - 2010 Persoanele fizice vor putea apela în acest an şi la programul „Casa Verde”, prin care costurile de instalare a unor sisteme de producere a energiei din surse regenerabile vor fi mai mici.
Ghidul pe baza căruia ar putea demara programul, care a fost sistat anul trecut pentru persoanele fizice, nu a fost încă finalizat de specialiştii din Ministerul Mediului şi Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). „Nu este gata. Eu mi-am propus ca în două-trei săptămâni să terminăm ghidul”, a declarat preşedintele AFM, Gheorghe Popescu.
Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat, în martie, că anul acesta ar putea beneficia de acest program şi persoanele fizice şi cele juridice. „Statul ar putea finanţa 70-80% din suma necesară montării unui sistem de panouri solare pe o casă sau alt sistem de producere a energiei alternative”, a explicat Borbely.
Anul trecut, AFM a finanţat doar proiecte ale instituţiilor publice, cu 86,2 milioane de lei. (Antoaneta Etves)