Teoretic, medicii de familie au început anul în război cu autoritățile din sănătate. Practic, însă, unii au acceptat să semneze prelungirea contractelor de anul trecut cu Casele de Sănătate, ceea ce înseamnă că pacienții lor vor avea serviciile decontate.
În schimb, pentru medicii care nu au semnat, pacienții plătesc orice serviciu prestat. Ca la privat. Sindicatele medicilor susțin, însă, că doar foarte puțini au „trădat” lupta cu statul, pe când autoritățile spun că, în unele locuri, greva e practic spartă. Exemplul concludent de informații contradictorii este la București.
Grevă spartă în Capitală?
Aici, vineri seară, șeful interimar al Casei de Asigurări de Sănătate a Capitalei susținea, la București Fm, că în două zile peste 88% dintre medicii de familie (adică 754 din totalul de 852) au semnat prelungirea contractelor cu instituția, la cele 5 ghișee deschise special pentru asta. Informația a fost negată de reprezentanții Societății Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), care aratau că doar pe 28 și 29 decembrie nu se putea fizic realiza așa ceva. „Ne folosim puțin logica? Joi, programul CASMB a fost între 11 și 17, adică 6 ore de lucru. Vineri, între 9 și 17, adică 8 ore. Total 14 ore. Dacă 754 medici semnau în 14 ore, înseamnă 53 medici/oră. Unul pe minut!”, arată, pe Facebook, vicepreședintele SNMF, dr. Sandra Adalgiza Alexiu.
„Probabil că unii confundă depunerea documentelor sau a intenției de continuare a contractului cu semnarea efectivă”, arăta și dr. Gindrovel Dumitra. Astăzi, prima zi de lucru după vacanța de Revelion, CNAS ar putea anunța câți medici au refuzat să-și prelungească contractele. În România sunt circa 11.000 de medici de familie.