Consultările de la Cotroceni pe tema Brexit au început. Iohannis: Să găsim soluţii pentru a poziţiona România cât se poate mai bine

Consultările de la Cotroceni pe tema Brexit au început. Iohannis: Să găsim soluţii pentru a poziţiona România cât se poate mai bine

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la începutul consultărilor pe tema Brexit că liderii politici trebuie să identifice "soluţiile pentru a poziţiona România cât se poate mai bine", în contextul creat la nivel european după decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană.

"Aşa cum am promis ultima dată când ne-am întâlnit în acest format, v-am invitat să continuăm discuţia pe tema Brexit-ului, să căutăm şi să găsim soluţii pentru a poziţiona România cât se poate de bine", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, înainte de a invita presa să părăsească sala, potrivit Agerpres.

Preşedintele va susţine declaraţii de presă la finalul consultărilor.

La discuţii participă preşedintele PSD, Liviu Dragnea, copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, copreşedintele ALDE Daniel Constantin, preşedintele UNPR Valeriu Steriu, Kelemen Hunor din partea UDMR şi Varujan Pambuccian de la minorităţi.

Preşedintele Senatului, copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că nu va participa la consultări din cauza unor angajamente anterioare.

Discuţiile reprezintă cea de-a doua rundă de consultări pe tema consecinţelor deciziei britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană, primele discuţii având loc imediat după referendumul din Marea Britanie şi înaintea Consiliului European de la Bruxelles.

Preşedintele ar urma să propună premierului şi liderilor politic înfiinţarea unui grup de lucru, care să evalueze impactul deciziei Marii Britanii asupra ţării noastre, să identifice măsurile care se impun în acest context şi oportunităţile care pot apărea pentru România în situaţia creată.

De asemenea, Iohannis va informa participanţii la consultări cu privire la concluziile Consiliului European, care a avut loc la Bruxelles în perioada 28-29 iunie.

"Acum este momentul să ne concentrăm şi pe ceea ce urmează, dar şi pe ceea ce urmează în România şi am spus că este nevoie de un nou proiect de ţară postaderare. Nu s-a realizat în preajma anului 2007, nu s-a realizat nici mai târziu. Sigur, acum ne pregătim să serbăm 10 ani de la aderare şi iată că abia acum începem să ne punem problema - şi e bine că ne-o punem şi acum - de elaborare a unei strategii postaderare", a subliniat Klaus Iohannis după summitul de la Bruxelles.