Consultare publică privind vaucherele de vacanță. Amenzi pentru nerespectarea regulilor de folosință

În plin scandal al vaucherelor, Ministerul Turismului a postat pe site-ul său, în consultare publică, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind acordarea tichetelor de vacanţă, Astfel aflăm că, impactul bugetar anual determinat de acordarea acestor tichete este de estimat la 1,73 miliarde lei, calculat la valoarea unui salariu minim brut pe economie, de 1.450 de lei.

În acelaşi timp, modificările şi completările aduse OUG nr.8/2009 ar urma să aibă un impact direct şi efectiv în economie de aproximativ 400 milioane de euro acordate sub forma unor vouchere celor aproximativ 1,2 milioane de persoane angajate în sistemul bugetar.

De asemenea, se estimează creşterea semnificativă a contribuţiei actuale a veniturilor din sectorul turismului la bugetul de stat, care se situează, la ora actuală, la aproximativ 1,5% din Produsul Intern Brut (PIB).

În ceea ce priveşte contravenţiile suportate de către cei care nu respectă prevederile legale prevăzute în OUG nr. 8/2009, proiectul de modificare şi completare precizează că acceptarea de către unitatea afiliată de vouchere de vacanţă de la alte persoane decât titularul tichetului se va sancţiona cu 4 până la 7 puncte de amendă.

Un punct de amendă este echivalent cu contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată (1.450 lei) stabilit, în condiţiile legii.

Pe de altă parte, constituie contravenţie şi se sancţionează cu 4-14 puncte amendă şi retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licenţei de turism acceptarea de către unităţile afiliate de vouchere de vacanţă pentru achiziţionarea de servicii care nu îndeplinesc condiţiile pachetului minim de servicii, respectiv cu 7-14 puncte de amendă şi retragerea licenţei de turism agenţiei de turism, în calitate de unitate afiliată, fapta agenţiei de turism de a emite pachete de servicii turistice pentru achiziţionare cu vouchere de vacanţă la un preţ mai mare decât preţul pachetului similar de servicii achiziţionat prin alte mijloace de plată.

În plus, se va sancţiona cu 7-14 puncte de amendă următoarele situaţii: fapta unităţii afiliate de a da rest în bani la voucherul de vacanţă, comercializarea voucherelor de vacanţă de către angajaţi, angajatori, unităţile afiliate şi structurile de primire turistice, diminuarea valorii nominale a voucherelor de vacanţă utilizate de angajaţi, emiterea de vouchere de vacanţă cu alte valori nominale şi emiterea de vouchere de vacanţă de către alte entităţi decât cele prevăzute în textul legii.