Recesiunea financiară a impus noi reguli în economia de piaţă motiv pentru care directorii financiari ai companiilor devin elemente-cheie ale unei afaceri, rolul de simplu administrator fiind de domeniul trecutului, potrivit specialiştilor în domeniu.
Dacă până în urmă cu câţiva ani ocupanţii funcţiilor de CFO (directori financiari) trebuiau să ţină doar contabilitatea firmei, acum, pentru a rezista pe piaţă, au devenit strategi. Deoarece acest lucru nu e foarte clar în companiile româneşti, reprezentanţii Deloitte lansează un program special. Specialiştii Deloitte România explică faptul că, la nivel global, directorul financiar (CFO) are astăzi responsabilităţi mult mai complexe faţă de cele tradiţionale, chiar dacă rămân legate în principal de rolul de contabil. Potrivit analiştilor economici, CFO trebuie să asigure eficienţa funcţiei financiare, calitatea informaţiilor, dezvoltarea personalului, managementul performanţei, trebuie să deţină o înţelegere profundă a companiei, precum şi competenţe profesionale şi de management avansate. "Directorul financiar îndeplineşte astăzi patru roluri complexe", explică Răzvan Horobeanu, managerul Deloitte Consultanţă. În noua organizare a pieţei, CFO este administratorul responsabil de conservarea activelor,de înregistrările contabile, de raportare şi respectarea cerinţelor legale de natură contabilă şi fiscală. CFO este totodată operatorul care asigură funcţionarea eficientă şi susţinută a departamentului financiar sau care participă la identificarea, păstrarea şi dezvoltarea angajaţilor din departamentul financiar. În egală măsură, CFO ocupă rolul de strateg, implicându-se în mod direct în definirea strategiei pentru a îmbunătăţii performanţa companiei şi valoarea adăugată adusă acţionarilor; oferă o perspectivă financiară asupra iniţiativelor de dezvoltare şi, nu în ultimul rând, de catalizator al schimbării.
Simplu administrator
Specialiştii Deloitte spun că, din analiza companiilor româneşti, cel mai adesea CFO este acceptat ca simplu administrator, iar activitatea sa principală la nivelul departamentului financiar cuprinde procesarea înregistrărilor contabile. Faptul că afacerile autohtone nu se aliniază trendului internaţional care pune pe umerii directorului financiar mai multe responsabilităţi, atrage rezultate mai puţin satisfăcătoare, ceea ce explică de ce numeroase companii îşi schimbă frecvent directorul financiar. "Această instabilitate reprezintă un risc pentru companie în ansamblu. Din experienţa noastră, atât la nivel global, cât şi local, am observat că asistenţa externă poate aduce o perspectivă integrată şi nouă asupra departamentului financiar şi ajută CFO-ul să identifice oportunităţi şi să evite obstacole pe care, poate, nu le cunoaşte încă", a mai spus Răzvan Horobeanu. Pentru a veni în sprijinul companiilor româneşti, Deloitte Consultanţă lansează o nouă linie de servicii dedicate funcţiei financiare. Echipa CFO Services include profesionişti specializaţi în diverse arii financiar-contabile, care stăpânesc o gamă largă de soluţii pentru managementul funcţiei financiare.